Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені пояснили, чим мозок спортсмена відрізняється від мозку звичайної людини

Численні дослідження науковців встановили, що мозок спортсменів відрізняється від мозку звичайної людини, адже спортсмени використовують унікальний набір розумових навичок, які дозволяють їм досягати успіху у відповідних спортивних дисциплінах.

Про це повідомляє видання Live Science.

Обробка візуальних сигналів

Вміння швидко сприймати візуальну інформацію та приймати правильні рішення є важливою навичкою для спортсменів, особливо тих, які займаються командними видами спорту, такими як футбол, баскетбол та хокей.

Так, професійні спортсмени, які виступають у командних видах спорту, простіше та швидше сприймають візуальну інформацію, ніж інші звичайні люди. Такі спортсмени легко можуть фокусуватися на об'єктах, що рухаються, і відстежувати їх переміщення. Тобто їхній мозок краще справляється з обробкою динамічних візуальних сцен. 

М'язова пам'ять

Такі спортсмени, як стрибуни у воду та гімнасти, краще за інших людей запам'ятовують послідовність рухів на підсвідомому рівні. Саме цю здатність людського мозку часто називають "м'язовою пам'яттю". Водночас наукове дослідження показало, що мозок людини планує і координує рухи, що повторюються, які виконують спортсмени, танцюристи й музиканти, швидко "архівуючи" і "розпаковуючи" важливу інформацію про них.

Вчені наголошують, що спершу послідовність та час кроків мозок людини програмує окремо, проте у процесі тренувань ці окремі елементи плавно інтегруються в один сплеск скоординованої мозкової активності. Дослідження свідчить про те, що цей процес включає в корі мозку цілу мережу нейронів, які регулюють рух тіла.

Передбачення подій

Футбольний воротар високого рівня має вміти за мить зрозуміти, у яку точку воріт полетить м'яч. Це необхідно, щоб встигнути відреагувати на удар та зловити м'яч. За словами вчених, така швидка реакція пов'язана з унікальною здатністю воротарів зіставляти візуальні підказки про рухи іншого гравця з потенційною траєкторією польоту м'яча.

Наукові дослідження показали, що у спортсменів, успіх яких залежить від швидкості реакції на дії опонента, зона мозку, відома як верхня скронева борозна, товща, ніж у звичайних людей. Верхня скронева борозна — це область мозку, яка відповідає за сприйняття руху інших живих істот, а також допомагає розшифровувати наміри, що стоять за цими рухами.

Координація рухів

Так, гімнасти мають чудову здатність відчувати, де їх тіло знаходиться в просторі. За відповідні навички відповідає складна мережа нейронів у мозочку, області біля основи мозку, яка дає можливість цим спортсменам оперативно коригувати рухи в повітрі або зберігати рівновагу на спортивному снаряді.

Фокус та увага

Деякі спортсмени краще справляються з багатозадачними завданнями. Це стосується атлетів, які мають вміти правильно розподіляти свою увагу та динамічно перемикатися між різними способами мислення. Наприклад, футболісту, який веде м'яч в один бік, може знадобитися швидко змінити напрямок, якщо до нього наблизиться гравець із команди суперника.

Когнітивні навички, які потрібні для перемикання уваги, також виявляються й у звичайному житті, наприклад, коли людина одночасно прибирає та слухає аудіокнигу. Науковці наголошують, що спортсмени краще справляються з такою багатозадачністю.

Стійкість мозку до старіння

Розумові переваги спортивних тренувань можуть також впливати на життя загалом.

"Можливо, ніхто не продемонстрував це краще ніж легендарна канадська легкоатлетка Ольга Котелко, яка встановила понад 30 світових рекордів", — наголошує видання.

Так, перед її смертю у 2014 році у віці 95 років вчені досліджували її мозок і виявили, що він на кілька десятків років молодший від фактичного віку чемпіонки. Вчені з'ясували, що спортсменка також швидше реагувала на когнітивні завдання, і мала кращу пам'ять, ніж в інших людей у цьому віці.

"Звісно, що загальні висновки не можна робити з вивчення мозку однієї людини, проте Ольга Котелко надала науці унікальні знання стосовно довгострокового впливу спортивних тренувань на мозок", — зазначають вчені.

Нагадаємо, раніше нідерландські науковці з'ясували, що розумові навантаження викликають у людей неприємні відчуття. Йдеться про розчарування, роздратованість та стрес.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 12.08.2024 14:07