Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Вчені з'ясували, чи справді люди відчувають дискомфорт від розумових навантажень

Нідерландські науковці з'ясували, що розумові навантаження викликають у людей неприємні відчуття. Йдеться про розчарування, роздратованість та стрес.

Як повідомляє видання MedicalXpress, вчені провели мета аналіз 170 досліджень та залучили до них 4670 учасників, щоб з'ясувати, що відчувають люди під час розумових навантажень. 

"Менеджери часто заохочують працівників, а вчителі учнів докладати розумових зусиль. На перший погляд, це, здається, спрацьовує: працівники та студенти часто обирають розумово складну діяльність. При цьому може виникнути спокуса зробити висновок, що люди отримують задоволення від наполегливих роздумів. Проте наші результати свідчать про зворотне: насправді люди не люблять розумових зусиль", — наголосив провідний автор дослідження доктор філософії з Університету Радбоуда Ерік Біджлевельд.

Водночас вчені хотіли перевірити, чи дійсно під час розумових навантажень, може виникати неприємне відчуття та чи буде воно різнитися між групами населення. У ході дослідження представники різних професій із 29 країн світу виконували 358 різних завдань, які були пов'язані з розумовою активністю. Учасники дослідження вивчали нові технології, займалися орієнтацією у незнайомому середовищі, грали у гольф та проводили час у віртуальній реальності.

Потім дослідники оцінювали рівень розумових зусиль, яких докладали люди та інтенсивність неприємних почуттів, яка при цьому виникала. 

"Наші результати свідчать, що розумові зусилля провокують неприємні відчуття в широкому діапазоні популяцій і завдань. Це важливо пам’ятати інженерам та педагогам, які розробляють завдання, інструменти, інтерфейси, програми, матеріали чи інструкції", — наголосив Біджлевельд.

У ході дослідження вчені виявили зв’язок між розумовими зусиллями та негативними почуттями у людей з різних континентів. Він був менш вираженим в учасників дослідження з азійських країн, ніж у людей з Європи чи Північної Америки. За словами науковців, цей факт збігається з ідеєю, що несприйняття розумових зусиль може залежати від досвіду у навчанні, який мала людина. Учні середньої школи в азійських країнах вимушені витрачати більше часу на шкільні завдання, ніж їхні однолітки з Європи чи Північної Америки. Ймовірно, що через це представники Азії можуть витримувати більший рівень розумового навантаження на ранньому етапі свого життя.

За словами Біджлевельда, важливим є той факт, що, попри неприємний характер розумово складних завдань, люди все одно добровільно беруться за них. Прикладом є гра у шахи, де розумові навантаження — це невіднятний аспект гри.

"Коли люди вибирають діяльність, що вимагає розумових зусиль, не слід це вважати ознакою того, що вони отримують задоволення від розумових зусиль як таких. Можливо, люди вибирають діяльність попри розумові зусилля, а не через них", — додав вчений.

Нагадаємо, британські вчені виявили низку небезпечних і довгострокових ускладнень, що виникають у людей, які перехворіли на COVID-19. У таких осіб спостерігається погіршення когнітивних функцій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 09.08.2024 03:25