Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Раннє старіння та хвороби: вчені встановили, як вживання батьками алкоголю впливає на їхніх дітей

Американські науковці виявили, що вживання алкоголю батьками впливає на раннє старіння їхніх дітей. Йдеться про високий рівень холестерину, проблеми із серцем, артрит та ранню деменцію.

Як повідомляє Neuroscience News, діти, які ростуть у сім’ях, де зловживають алкоголем, більш сприйнятливі до захворювань. 

"Тепер ми знаємо, що вони успадковують дисфункцію своїх мітохондрій внаслідок зловживання психоактивними речовинами їхніх батьків. Дисфункція змушує цих людей виявляти ранні ознаки вікових захворювань, коли вони ще вважаються молодими, зазвичай у віці 40 років", — наголошує автор дослідження професор кафедри ветеринарної фізіології та фармакології Майкл Голдінг.

Варто наголосити, що процес старіння спричиняє уповільнення поділу клітин, що обмежує здатність організму замінювати пошкоджені клітини чи тканини організму. Так, старіння мозку призводить до розумової дисфункції та до проблем із пам’яттю. Вчені вже давно знають, що надмірне вживання алкоголю може спричинити раннє старіння у дорослих.

Також науковці з'ясували, що раннє старіння може передатися у "спадок" окремо від матері чи батька, які зловживають алкоголем, проте ситуація набагато гірша, коли обидвоє батьків мають алкогольну залежність.

"Ми також спостерігаємо збільшення накопичення жиру в печінці, що створює рубцеву тканину. Це особливо часто зустрічається у нащадків чоловічої статі, адже вони мають більшу ймовірність розвитку захворювань печінки", — додають вчені.

Автори дослідження встановили, що обидвоє батьків, можуть сприяти розвитку у дітей фетального алкогольного синдрому. За словами вчених, є різноманітні проблеми, які можуть виникнути у новонароджених дітей через фетальний алкогольний синдром.

"Варто зазначити, що алкогольна залежність батьків може вплинути на тривалість життя та здоров'я їхніх дітей — без хронічних і виснажливих захворювань", — зазначають автори дослідження.

Проте, вчені наголошують, що покращення здоров’я за допомогою фізичних вправ і споживання вітамінів може допомогти відстрочити ці ефекти. Так, автори дослідження закликають людей зменшити споживання алкоголю до зачаття дітей. 

"Загальний стан здоров’я обох батьків перед зачаттям має вирішальне значення для здоров’я майбутніх дітей. Що більше ви як майбутні батьки можете зробити для формування здорового мислення та способу життя, то суттєвіший вплив матимете на здоров’я вашої дитини як одразу після народження, так і навіть у її 20-40 років", — додають вчені.

Нагадаємо, вчені з Університету охорони здоров'я Глазго та Норвезького інституту громадського здоров’я встановили ймовірний зв'язок між певними випадками аутизму у дітей та допологовою дієтою їхніх матерів. Раніше дослідження вже довели, що на розвиток аутизму у дітей в утробі матері впливають дієта, генетичні та екологічні фактори, однак точну причину знайти не вдалося.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 13.08.2024 13:11