Фото: Pixabay

Вчені виявили зв'язок між допологовою дієтою жінок та розвитком аутизму у їхніх дітей

Науковці з Університету охорони здоров'я Глазго та Норвезького інституту громадського здоров’я встановили ймовірний зв'язок між певними випадками аутизму у дітей та допологовою дієтою їхніх матерів.

Як повідомляє Medical Xpress, вчені проаналізували медичну інформацію про 95 тисяч матерів і їхніх дочок віком до восьми років, які мешкають у Норвегії та Англії. Для цього використали дві великі бази даних за 1990-1992 та 2002-2008 роки.

Раніше дослідження вже довели, що на розвиток аутизму у дітей в утробі матері впливають дієта, генетичні та екологічні фактори, однак точну причину знайти не вдалося.  

"Для цього дослідження вчені ретельніше вивчили роль дієти матері у розвитку аутизму у дітей. Під час цього аналізу вони виявили закономірність: у жінок, які дотримуються здорової дієти, шанси народити дитину з аутизмом на 22% менші, ніж у тих матерів, які дотримуються не дуже здорової дієти", — йдеться у повідомленні.

Вчені наголошують, що здоровою дієтою вважається регулярне вживання овочів, фруктів, горіхів, риби та цілозернових продуктів, а також виключення з раціону продукти з високим вмістом жиру, оброблене м’ясо, безалкогольні напої та рафіновані вуглеводи.

Водночас вчені встановили, що діти, матері яких під час вагітності дотримувалися здорової дієти, мали на 24% менше шансів на розвиток соціальних та комунікативних проблем, незалежно від наявності у них аутизму. За даними дослідження, зв’язок в обох випадках був сильнішим у парах мати/дочка, ніж у парах мати/син.

"Дослідження не пояснює, чому жінки, які дотримуються більш здорової дієти, можуть знизити ризик народження дитини-аутиста, хоча вони припускають, що це може бути пов’язано з тим, як їжа впливає на ДНК або імунний процес", — наголошує видання.

Нагадаємо, раніше вчені визначили, що у період з 1500 року до нашого часу внаслідок діяльності людства на Землі перестали існувати 777 видів тварин. Деякі з тварин могли вимирати через природні причини, але люди причетні до зникнення майже всіх цих видів.

Важливо! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 11.08.2024 02:29