Фото: Pixabay

Британські вчені розробили упаковку з бджолиного воску, яка допоможе зберегти їжу під час блекаутів

Бджолиний віск може мати велике значення для збереження продуктів у зонах бойових дій. Багаторазова упаковка з бджолиного воску може захистити харчі, зокрема, від комах.

Як повідомляє BBC Україна, останніми місяцями РФ активно завдає ударів по енергетиці України, що призвело до масових відключень світла. Влітку це посилює проблему збереження їжі від псування.

Водночас науковці з Кардіффа спільно з українськими колегами та бджолярами дослідили окремі вулики українських бджолиних господарств, щоб визначити, який віск може забезпечити найкращий захист для продуктів. Дослідники випробували різні комбінації, щоб створити найбільш ефективні упаковки для збереження харчів в зонах бойових дій.

Професор Лес Бейль наголошує, що упаковку чи обгортку можна виготовити зі шматка тканини чи навіть паперу, але його потрібно поєднати з бджолиним воском та іншими природними протимікробними рослинами, як-от шавлій. За словами науковця, таке пакування не збереже свіжість харчів на невизначений термін, але може подовжити їхній термін зберігання на кілька днів.

За словами вчених, таке пакування можна загортати різні продукти. Зокрема, хліб, фрукти й овочі. Тут у пригоді стали природні антибіотичні властивості меду, які застосовували ще у Стародавній Греції. Професор Бейль сподіваються, що цей винахід допоможе людям у зонах бойових дій не лише в Україні, а й по всьому світу.

"Ситуація в прифронтових зонах та на фронті дуже складна. Люди сидять без світла. Це призвело до значного зростання харчових відходів", — наголошує співробітниця Харківського політехнічного інституту Юлія Юдіна.

Видання додає, що науковці Харківського політехнічного інституту поширюють інформацію з Кардіффського університету в інтернеті та в соціальних мережах, сподіваючись, що українці зможуть випробувати цей підхід вже цього літа.

Нагадаємо, раніше вчені визначили, що у період з 1500 року до нашого часу внаслідок діяльності людства на Землі перестали існувати 777 видів тварин. Деякі з тварин могли вимирати через природні причини, але люди причетні до зникнення майже всіх цих видів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 24.07.2024 09:29