Британці перетворили електричку в водневий поїзд

23 ЧЕРВНЯ 2019 12:42

На залізничній виставці Rail Live 2019 був представлений прототип першого британського водневого поїзда HydroFlex.

Склад з чотирьох вагонів є модифікованою версією електропоїзду класу 319 і, можливо, в цьому році з'явиться на залізницях Великобританії, повідомляє Rail Live.

Залізниці Великобританії - найстаріші в усьому світі, їх протяжність становить майже 16 тисяч кілометрів. При цьому електрифіковано трохи більше половини залізниць країни, на неелектрифікованих ділянках ходять дизельні потяги.

За даними урядової робочої групи по декарбонізації транспорту, в 2016-2017 роках пасажирські поїзди Великобританії спожили 3,5 мільярда кіловат-годин електроенергії і 501 млн літрів дизельного палива, що в сукупності еквівалентно 2,9 мегатонам вуглекислого газу.

Великобританія (як і деякі інші країни) має намір з часом відмовитися від використання дизельних поїздів - остаточна заміна майже чотирьох тисяч дизельних поїздів запланована до 2040 року.

Електрифікація колій обходиться дорого, тому залізничні оператори ряду країн в якості екологічної альтернативи дизелю в останні роки серйозно стали розглядати водневі поїзда.

Французька компанія Alstom, наприклад, представила свій водневий поїзд ще в 2016 році, а два роки по тому ці водневі поїзда стали курсувати по одному з маршрутів в Німеччині.

Інженери з Бірмінгемського залізничного дослідного центру і компанії Porterbrook модифікували електропоїзд класу 319, перетворивши його в гібридний склад HydroFlex. Одержаний поїзд з чотирьох вагонів як і раніше може пересуватися, отримуючи електрику від електромережі (як по проводах, так і через контактну рейку), проте в одному з вагонів встановлено 100-кіловатна паливна комірка, літій-іонні батареї і 20 кілограмів стисненого водню.

Поки що розробники продемонстрували можливості HydroFlex на залізничному випробувальному полігоні в Уорікшір, але планують вже в цьому році за підтримки Міністерства Транспорту перейти до випробувань водневого поїзда на основної залізничної мережі Великобританії.

Технології, 23.06.2019 12:42