Нерухомість за кордоном: що відбувається з цінами в країнах ЄС

14 ЛИСТОПАДА 2021 15:17

Європейський ринок нерухомості дивує темпами росту цін. Втім, пандемія і коронавірусна криза - не єдині чинники такого стрімкого стрибку.

Ріст цін на оренду нерухомості в Європі простежується протягом кількох останніх років. Особливо це відчутно у великих містах на кшталт Берліну, де лише 17% населення володіє власним житлом.

Фактично, з початку 2016 року ціни на житло в ЄС зросли в середньому на 4,6% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, випереджаючи зростання заробітної плати та ВВП.

У багатьох великих європейських містах ціни зростали десятиліттями, що пояснюється низькими процентними ставками, дефіцитом землі та темпами будівництва, яке не встигає за зростаючим попитом.

Те, що змушує переживати орендарів, водночас приваблює інвесторів - попит на житло та офісні приміщення нікуди не зникає, не дивлячись на вимушений перехід в онлайн. Навіть навпаки - пандемія сприяла поширенню нових форматів в секторі апартаментів. Все більше коворкінгів та готелів переходять в формат “bleisure”, що дозволяє поєднувати відрядження з відпочинком.

Зростання цін у великих містах говорить про загальну тенденцію до прискореної урбанізації, що є важливим стимулом для попиту на житлову нерухомість у містах, особливо в європейських “бізнес-центрах”, таких як Мюнхен, Франкфурт, Амстердам, Париж і Цюріх.

Саме ці міста Швейцарський банк UBS виділяє як такі, що ризикують утворити бульбашку нерухомості. Чотири з дванадцяти європейських міст у глобальному індексі бульбашок нерухомості UBS є завищеними, включаючи Стокгольм, і лише у Варшаві, Мілані та Мадриді ціни на нерухомість були прийнятними.

З іншого боку, тенденція до росту цін також говорить про те, що саме великі міста, як правило, залучають більше інвестицій. Наприклад, у секторі нерухомості міста є найбільш ліквідними, адже щодо них можна будувати досить передбачувані перспективи. Інвесторів міста приваблюють вигідним логістичним розташуванням або популярними туристичними напрямками.

Хоча криза, спричинена пандемією, сильно сколихнула майже усі ринки Європи, порівнювати її наслідки з наслідками світової фінансової кризи 2008–2010 років не варто.

Є кілька секторів економіки, де моделі бізнесу були перевернуті з ніг на голову у відповідь на заходи уряду. Коронавірус дав поштовх до модернізації багатьох європейських економік, які тепер прагнуть до довгострокової стійкості. Пандемія змусила бізнес перейти в цифровий формат та “озеленитися”, що в найближчі роки вплине на звичне уявлення про ринки житлової нерухомості.

Така зміна формату змушує компанії, що займаються нерухомістю, пристосовуватись до нових викликів. Наприклад, міжнародна компанія Stability International Platform, впровадила в свою структуру блокчейн-технологію, що значно спростило процеси укладання угод та виконання умов контрактів, але й у виборі нерухомості змістила фокус на нові формати. Окрім апарт-готелів, які дозволяють поєднувати роботу та відпочинок, вона також пропонує екзотичні туристичні апартаменти, адже після пандемії попит на локації з меншим скупченням людей та незвичною ідеєю зріс в кілька разів. Таким чином Stability не лише пристосувалася до нової цифрової реальності, але й задовільнила потреби споживачів у зміні формату подорожей.

Фінансовий стан домогосподарств залишився відносно врівноваженим під час пандемії, незважаючи на економічну нестабільність, завдяки заходам державної підтримки, спрямованим на те, щоб люди залишалися на роботі, та зниженні споживчих витрат під час карантину, що підвищило рівень заощаджень.

Люди почали проводити більше часу вдома, що призвело до потреби в збільшенні житлового простору та викликало хвилю переїздів до будинків. Німеччина повідомила про найшвидше зростання цін серед основних економік ЄС – 9,4%; Данія, Чехія та Нідерланди зафіксували щорічне зростання цін більш ніж на 10%.

Двозначне (таке, що перевищує 10%) підвищення цін на житло зараз стає нормою в багатьох країнах, зокрема в Європі, Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, США та Канаді. Основними причинами слід вважати низькі процентні ставки, пом’якшення монетарної політики, а також масове державне стимулювання в багатьох країнах.

У підсумку, можна сказати, що тенденція до зростання цін протримається на європейських ринках ще певний час, але згодом регулюючі заходи та нормалізація економік стабілізує ситуацію. Що лишиться незмінним, так це нові потреби споживачів, які змінили свій погляд на привабливість локацій та навіть сам формат подорожей і житла.

Автор: Ратушна Марія-Анна

Читайте також: Перспективи криптоактивів в Україні

Суспільство, 14.11.2021 15:17