Фото: прес-служба МВС

Україна 19 лютого відзначає День Державного Герба: історія Тризуба

У неділю, 19 лютого, в Україні відзначають День Державного Герба. Саме цього дня 1992 року парламент затвердив своєю постановою Державний Герб незалежної України. Ним став золотий тризуб на синьому щиті — символ українців ще з часів визвольних змагань XX століття. Він має статус малого герба та є головним елементом майбутнього великого герба.

Малий Державний герб

Цей символ України нарівні з Конституцією, прапором та гімном. Його зображення розміщується на печатках органів державної влади та державного управління, грошових знаках, службових посвідченнях, бланках державних установ.

Інститут національної пам'яті зазначає, що історія Тризуба налічує тисячі років. У давнину він був знаком правителів Русі — князівського роду Рюриковичів. У часи Української Народної Республіки Тризуб став державним гербом України. У ХХ столітті Тризуб став символом боротьби українців за незалежність.

державний герб

"Радянська тоталітарна система затаврувала його як "націоналістичний знак". Використання Тризубу в СРСР заборонялося, "винуватців" жорстко карали", — нагадали в Інституті нацпам'яті.

Після відновлення Україною незалежності у 1991 році Тризуб став державним гербом — у такий спосіб Україна продемонструвала наслідування традицій УНР.

Росія, анексувавши Крим та розпочавши війну спершу на сході, а потім і на всій території України, намагалася знищити Тризуб як маркер української ідентичності. Під час повномасштабного вторгнення РФ український герб відіграє важливу роль, як символ стійкості, героїзму та прагнення до незалежності, які демонструє весь український народ. Для українців у всьому світі Тризуб символізує зв’язок із Батьківщиною.

Дослідники вважають, що Тризуб є давнім українським символом. Його найдревніше зображення, віднайдене археологами, датується X століттям. Припускають, що це був магічний знак роду, оберіг. Відомо до 40 його тлумачень: тризубець, підсвічник-трикірій, сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім’я перемоги життя над смертю... Є також гіпотеза, що це знак триєдинства світу та поєднання символів поширених колись культів сонця і якоря.

Нагадаємо, Україна 16 лютого вдруге в історії відзначала День єднання. Це свято започатковане президентом Володимиром Зеленським 16 лютого 2022 року у відповідь на загрозу російського вторгнення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.02.2023 09:19