Вчені відкрили гормон, який прискорює роботу мозку!!!

09 СЕРПНЯ 2017 14:32

Білок KLOTHO, що імовірно захищає тіло від раннього настання старості, виявився щонайпотужнішим «прискорювачем» роботи мозку, прийом якого радикально поліпшив когнітивні здібності молодих і літніх мишей, говориться в статті, опублікованій в журналі Cell Reports. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Сell Reports.  

«Це відкриття змусило нас у черговий раз замислитися про природу зв'язків між мозком і тілом.  

Те, що відбувається з мозком після введення великої дози KLOTHO в тіло мишей, може нагадувати те, які ефекти виникають в нашому організмі після зарядки, що також покращує пам'ять і здоров'я мозку.  

З іншого боку, ми доки не розуміємо, як це працює», - розповідає Дена ДУБАЛ (Dena DUBAL) з університету Каліфорнії в Сан-Франциско (США).   

За останні 10 років учені знайшли безліч свідчень того, що здоров'я і багато особливостей в роботі мозку багато в чому залежать не від того, що відбувається усередині самої черепної коробки, а від різних процесів і сигнальних молекул, що відбуваються в інших частинах тіла і містяться в крові.   

Приміром, в квітні цього року біологи із Стэнфорда довели, що переливання пуповидної крові людини в тіло літньої миші омолодило її мозок і поліпшило її пам'ять. Це сталося з тієї причини, що в пуповидній крові міститься незвичайний фермент TIMP2, що примушує клітини мозку «омолодити» себе і почати працювати так, як вони робили це в молодості.   

Добившись успіху, вчені пішли далі і перевірили, як KLOTHO впливатиме на роботу мозку мишей, що страждають від аналога хвороби Паркінсона, що виникає в результаті накопичення білкового «сміття» в нервових клітинах.   

Як виявилося, ін'єкції гормону майже повністю позбавили їх від спазмів і інших проблем, пов'язаних з розвитком цієї хвороби і масовою смертю нервових клітин в центрі руху в корі мозку.   

Те, як працює KLOTHO, учені доки не знають, оскільки ця речовина не може проникнути через бар'єр між кровоносною системою і мозком і тому не може безпосередньо діяти на клітини мозку.   

Поки ДУБАЛ і її колеги припускають, що цей білок якимсь чином впливає на те, як часто формуються нові довгострокові зв'язки між нейронами, оскільки блокування цього процесу обнуляє позитивний ефект від прийому KLOTHO.   

Подальше вивчення його впливу на організм, як сподіваються нейрофізіологи, допоможе зрозуміти, як саме ця речовина прискорює роботу мозку і дозволить посилити його позитивні ефекти.

 

Суспільство, 09.08.2017 14:32