Колаборант із Київщини. Джерело: Офіс генерального прокурора

За співпрацю з окупантами: київського колаборанта засудили до дев’яти років ув’язнення

Так званого "голову" окупаційної адміністрації Димерської громади в Київській області засудили до дев’яти років ув'язнення. Він допомагав росіянам і здавав дані про місцевих патріотів.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

"За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Київської обласної прокуратури суд визнав мешканця Київщини винним у колабораційній діяльності та несанкціонованому поширенні інформації про Збройні сили України в умовах воєнного стану", — йдеться в повідомленні.

У прокуратурі уточнили, що його засуджено до дев’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок суду забороняє чоловіку 15 років працювати на посадах в органах державної влади та в органах місцевого самоврядування, а також організаціях, що надають публічні послуги.

"Чоловік після окупації Димера Вишгородського району Київської області добровільно погодився на пропозицію російських військових щодо співпраці. Він допомагав їм орієнтуватися на місцевості", — довели прокурори.

Вони додали, що на початку березня 2022 року окупанти примусово зібрали місцеве населення. Під час виступу перед громадянами засуджений повідомив, що відтепер він новообраний голова Димерської ОТГ. Він надав інтерв’ю російському медіа, в якому розповідав про лояльність окупантів і необхідність співпраці з ними. В адміністративній будівлі селищної ради здійснював прийом громадян, роздавав мешканцям газети з пропагандою збройної агресії Росії проти України та "гуманітарну допомогу", що надходила з території країни-агресора.

"Гауляйтер підбирав людей для незаконної співпраці зі збройними силами держави-агресора, залучав їх до виконання робіт у селищній раді та на території громади. Крім того, засуджений надавав російським військовим відомості про учасників АТО, територіальної оборони та депутатів серед місцевих мешканців", — зазначили в прокуратурі.

Наразі чоловік перебуває під вартою.

Нагадаємо, що декілька днів тому військова контррозвідка Служби безпеки України запобігла російській диверсії проти командування Сил оборони на південному фронті. У результаті спецоперації затримано агента ФСБ, який намагався смертельно отруїти командирів бойового підрозділу ЗСУ в Запорізькій області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.03.2024 18:05