NASA планує сьогодні запуск нового «мисливця за екзопланетами»

16 КВІТНЯ 2018 16:29

Новий телескоп NASA, створений спеціально для пошуку екзопланет, готується до запуску в понеділок. 16 квітня Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), верхи на ракеті Falcon 9, вирушить підкорювати навколоземну орбіту.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на Air Space Mag  

TESS підхопить місію космічного телескопа Кеплера, яка повинна завершитися до кінця цього року.   

«Кеплер» знайшов більше 5000 кандидатів в екзопланети і підтвердив приблизно половину з них.  

TESS зможе досліджувати в 350 разів більшу площу неба, ніж «Кеплер», і знайде близько 20 000 екзопланет вже в перші два роки роботи.  

Буде потрібно близько двох місяців після запуску, щоб розмістити супутник на орбіті - на півдорозі від Землі до Місяця - і випробувати його камери.   

«Після цього ми побачимо цілий потік інформації», каже головний дослідник місії Джордж Рікер з Массачусетського технологічного інституту.  

TESS буде використовувати той же транзитний метод, який використовував «Кеплер» для пошуку планет.   

Телескоп спостерігає за зіркою в пошуках провалів в її світлі - вони означають, що між зіркою і телескопом проходить планета.   

Частота провалів означає, як швидко планета обертається навколо своєї зірки, а кількість заблокованого світла каже про розмір далекого тіла.  

На відміну від «Кеплера», який вивчав далекі зірки в невеликій області неба, TESS вивчатиме зірки ближче, але на 85% небесного простору. Телескоп оптимізований для спостереження невеликих і більш холодних зірок, випромінюючих в основному червоне світло.  

«90% зірок Чумацького Шляху випромінюють світло в червоних довжинах хвиль, і у таких зірок, як видно, більше планет під боком, ніж у зірок типу Сонця», говорить Рікер.   

«Природа ніби промовляє: дивись сюди, дивись сюди, і власне цим ми і будемо займатися».  

Через свою близькість ці зірки стануть ідеальними об'єктами для космічного телескопа Джеймса Вебба, який буде запущений в 2020 році.   

Він займеться пошуком ознак життя в атмосферах екзопланет.

 

Світ, 16.04.2018 16:29