NYT: Що трапилось із 5,500 пам’ятниками Леніну в Україні?

17 ЛИПНЯ 2017 15:19
Коли в країні відбувалася революція, скульптури Леніну виявилися на лінії фронту та першими, як звичайні фігурки, впали на шаховій дошці….

Швейцарський фотограф Нільс Аккерман і журналіст та мандрівник Себастьян Гобер, що співпрацює з такими потужними виданнями, як Libération і Radio France Internationale Себастьян Гобер протягом майже півтора року здійснили подорож Україною аби відшукати зруйновані пам'ятники Володимиру Леніну.

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на New York Times.

Влітку 2017 року одразу у двох європейських видавництвах (швейцарському Noir sur Blanc і британському Fuel) вийшла друком книга-фотоальбом "У пошуках Леніна" (Looking For Lenin).

Ідеєю для її створення стали події 2013 року, коли 8 грудня у Києві на Бессарабській площі було повалено чи не найвідомішого "красного вождя", а потім Україною прокотилася хвиля ленінопаду.

 «За останні 45 років половину з 5,5 тисяч пам'яток було демонтовано. Потім нічого не відбувалося, аж до ленінопаду. Коли статую протестувальники повалили в центрі столиці на початку революції, люди були озлобленими, вони руйнували пам'ятник ногами з неймовірною жорстокістю, немов мова йшла про Берлінську стіну. Це була злість не проти конкретної людини, а проти всього того, що уособлював цей пам'ятник: радянське минуле, сучасна політика Путіна… Нарешті, настала третя фаза – офіційна декомунізація», – так пояснює задумку книги Нільс Аккерман.

Вже під час свого розслідування Нільс Аккерман і Себастьян Гобер виявили численних Ленінів і їхні рештки у найнесподіваніших місцях: в садах і парках, на звалищах, в коридорах музеїв, у приватних квартирах.

"Нас підкорило те, що у кожного українця є що сказати про Леніна. У кожного жителя екс-СРСР є своя думка. У свідченнях кожного з ким ми спілкувались – це були політики, охоронці, бабусі – є своя правда. Однак метою є не Ленін і не комунізм. У містах на Сході України біля підніжжя пам'ятника Леніну призначалися зборів сепаратистів. Його знесення для жителів багатьох жителів ставало питанням війни або миру. Українцям Ленін став представляти не стільки комуністичне спадок, скільки російське втручання", –наголосив фотограф.

Суспільство, 17.07.2017 15:19