Андрій Сліпуха: Електронні рецепти врегулюють безконтрольне використання антибіотиків

19 ЛИСТОПАДА 2020 09:23

Впродовж 2021-2023 років Міністерство охорони здоров’я України, в рамках проведення медичної реформи, планує відмінити паперові рецепти на медичні препарати і відпускати їх в електронному форматі. Відповідно до нового плану, вже у 2021 році на деякі важливі ліки будуть виписуватися електронні рецепти, з 2022 року – на антибіотики, а з 2023 року – жодних паперових рецептів. Виключно електронні і зберігатимуться вони у спеціальній базі.

Які ліки і коли відпускатимуть за електронним рецептом? Як оформили рецепт, не виходячи з дому? Які очікування від новацій та як працює програма «Доступні ліки»? У цих та інших питаннях TrueUA розбирався із керівником проєкту медичної інформаційної системи Helsi,  Андрієм Сліпухою.

– Пане Андрію, обіг ліків та рецептів вже давно потребував елементарного контролю та впорядкування. Та чи кожен лікар зможе може виписати електронний рецепт? Чи лише той, з ким підписана декларація?

– По-перше, наразі електронний рецепт в обов’язковому порядку виписується на ліки, що включені до програми «Доступні ліки» за наступними нозологіям: бронхіальна астма, цукровий діабет 2 типу і серцево-судинні захворювання. Це та програма, яка зараз діє. Треба розуміти, що це хронічні стани і їх вести має тільки ваш сімейний лікар, який вас обслуговує і розуміє ситуацію.

Зараз є обмеження і тільки сімейний лікар, з яким підписана декларація, може виписати рецепт на отримання ліків за програмою, тобто безкоштовно або з доплатою, у випадку цих захворювань.

– А в якій аптеці можна отримали ліки, які виписав сімейний лікар?

– Коли пацієнту виписується електронний рецепт, він отримує його номер та певний код у вигляді SMS повідомлення. Ліки за цим рецептом можна отримати в будь-якій аптеці, що працює за урядовою програмою «Доступні ліки». Для того, щоб дізнатись, яка аптека бере участь в цій програмі, необхідно зайти на сайт НСЗУ і знайти на карті потрібну аптеку, або знайти аптеку за відповідної наліпкою на вході в аптеку – «Аптека-учасниця програми «Доступні ліки»

Зазначу, що їх досить багато. Думаю в радіусі 500-800 метрів від медичних закладів у Києві, кожен зможе знайти таку аптеку. І, звичайно, в деяких районних центрах так само з цим проблем не має. В будь-якому випадку, навіть інформацію про найближчу до закладу аптеку-учасницю з вказанням відстані до неї в метрах можна дізнатись на сайті НСЗУ

– А чи є термін дії такого рецепту?

– Так, звичайно. Електронний рецепт максимально може бути виписаний на 90 днів. Але тут важливо розуміти, що ліки за ним необхідно отримати в перші 30 днів. Наприклад, якщо пацієнт прийшов в аптеку 3 березня, з рецептом від 1 січня, то 90 днів з моменту виписки ще не пройшло, але період в 30 днів, в які у пацієнта була можливість отримати ліки, вже минув. Таким чином система розуміє, що якщо пацієнт не використав рецепт впродовж 30 днів, значить, можливо, ліки йому вже не потрібні. Якщо за 30 днів ви не отоварили цей рецепт, потім зробити це вже буде не можливо.

– Є так звані інтернет-аптеки. Їх теж триматимуть під особливим наглядом, щоб вони не обходили електронні рецепти?

– Гарне запитання. До речі, нещодавно набрав чинності Закон щодо онлайн-торгівлі медичними засобами. Відповідно до визначених норм, онлайн-торгівля значною частиною груп препаратів, в тому числі тими, що відпускаються за рецептом лікаря, буде можливою лише за наявності електронного рецепту

– Чи покриває держава якусь частку виписаних ліків і в яких випадках?

– Все залежить від того, яка сума виділена на програму в бюджеті. Для прикладу, візьмемо якийсь препарат, який держава покриває на 100 грн. Пацієнт може прийти з електронним рецептом в аптеку і абсолютно безкоштовно, за умови, що цей засіб є в наявності, його отримати. Аптека може запропонувати альтернативу, іншого виробника, відповідно від цього вже залежати сума доплати пацієнта. Це може бути 10-15-20%. Може бути і така історія, коли пацієнт переплачує вдвічі, а то й втричі, ніж заплатила держава. Все залежить від конкретного препарату, який обрав пацієнт. Але, в будь-якому випадку, перелік ліків, вартість яких покривається державним коштом на 100%, передбачає наявність як мінімум одного такого препарату по кожній нозології

– В яких випадках пацієнт оплачує повну суму, а в яких частково?

– Пацієнт взагалі нічого не оплачує, якщо вартість препарату, який є в аптеці у наявності, не перевищує ту, яку компенсує держава.

Взагалі згідно з законом та з договором з НСЗУ, кожна аптека має мати хоча б один такий препарат. Тобто, пацієнт повинен бути впевнений, що у кожній аптеці є як мінімум один безкоштовний препарат. Насправді, деякі аптеки цим правилом нехтують і тому відразу пропонують більш дорожчі варіанти.  

Не всі ж знають, що можна зателефонувати на гарячу лінію НСЗУ за номером 1677 та поскаржитись, що в аптеці немає даного препарату. В умовах договору між аптекою та НСЗУ навіть вказано, що якщо заклад не надає безкоштовних ліків, договір може бути розірваний.

– Чи  зможуть лікарі видавати електронні рецепти у телефонних месенджерах? Чи зможуть лікарі працювати з пацієнтом, не виходячи з дому?

– Наша медична інформаційна система Helsi має зручний інтерфейс спеціально для дистанційної роботи в час пандемії. Також передбачена можливість відеозв’язку. Тобто, в кабінеті пацієнта, яким вже зараз користується значна частина пацієнтів країни, є можливість провести телемедичну відео-консультацію між лікарем та пацієнтом і обговорити всі нагальні питання, в тому числі дистанційно, без відвідування закладу пацієнтом, провести виписку електронного рецепту.

– Відеозв’язок має бути через програму Хелсі?

– Якщо контакт відбувається посередництвом нашого додатку, то так. В кабінеті пацієнта також зберігається і історія хвороби, і медичні картки. Таким чином лікар, коли спілкується з пацієнтом, бачить на екрані і електронну медичну картку. А тому знає історію хвороби та розуміє проблему в динаміці. Користуючись цією інформацією, він в цьому ж інтерфейсі виписує рецепт. Побачивши, які ліки виписав лікар, маючи код цього рецепту або СМС, пацієнт йде в аптеку і отримує ліки.

На порталі також можна знайти найближчу аптеку, уточнити ціни і наявність препарату та замовити його.

– Чи можливо підробити електронний рецепт?

– Це цікава питання. Раніше, коли ще не було програми електронних рецептів, на доступні ліки виділявся певний бюджет. Хворі на гіпертонію, астму чи цукровий діабет так само отримували необхідні препарати. Але не було такого суворого обліку. Це, насправді, було проблемою, тому що ближче до кінця року вже не вистачало фінансів для того, аби оплатити ці рецепти оплачувати. Всі кошти, фактично, використовували за перші півроку. Наразі порядок виписки електронного рецепту практично унеможливлює шахрайство в цьому напрямку.

– Тобто рецептів було більше, ніж насправді виписувалися?

– Так дійсно. Цього року на ліки закладено близько 2 млрд 100 млн гривень і з цієї суми не використано ще навіть половини. Тобто, бюджет розподіляється дуже раціонально. Відповідно, держава економить на тому, що ця система успішно працює.

– Одним із завдань системи впорядкування обігу лікарських засобів є контроль прийому українцями антибіотиків. Як це буде відбуватися?

– Що зараз відбувається? Близько 57-63 % від усіх рецептів, це – рецепти, які мають виписуватись за рецептом лікаря і, відповідно, якщо такого рецепту немає – пацієнт не має права отримати ці ліки.

В Україні досить високий рівень самолікування, в тому числі і рецептурними препаратами, до яких входять і антибіотики, що відпускаються аптеками з порушенням – без рецепту, це призводить до такого поняття як «антибіотикорезистентність». Відповідно до останніх законодавчих змін, у разі оцифрування процесу відпуску рецептурних препаратів, шляхом контролю їх відпуску за допомогою електронного рецепту, ми матимемо досить стійку систему контролю за відпуском та прийомом антибіотиків.

– Тобто, антибіотик не можна буде купити без рецепту?

– До цього все йде.  

– Як проконтролювати, чи вірний рецепт видав лікар?

– Найкращий контроль – це якісний результат лікування пацієнта. Якщо пацієнт підписав декларацію з лікарем, поради якого фактично не допомагають перебороти хворобу, то він, рано чи пізно, розірве цю угоду і обере собі іншого лікаря. Відповідно, лікар залишиться без пацієнтів, що стане показником його роботи для керівника медичного закладу. Тому, як на мене – 3-5 років і електронне документування буде повноцінно використовуватися, а всі недієві методики залишаться в минулому. Механізми цифрової системи допоможуть лікарю прийняти правильне рішення, а аналітичні можливості сучасних медичних інформаційних систем допоможуть оцінити ефективність лікування в тому чи іншому випадках

– А яка мінімальна кількість пацієнтів повинна бути у лікаря?

– Для того, щоб медичному закладу було, умовно кажучи, вигідно утримувати  лікаря останньому потрібно мати не менше 500 – 600 декларацій. Це, якщо йдеться про сімейного лікаря загальної практики. Якщо менше – заклад може дати лікарю певний час для того, аби він зібрав необхідну кількість декларацій, але менше – це може бути не рентабельно, але, враховуючи автономізацію закладів первинного рівня, останні можуть прийняти рішення надавати платні медичні послуги, в тому числі платні консультації для пацієнтів, що не уклали декларацію

– Коли остаточно запровадять електронні лікарняні?

– Фонд соціального страхування разом з пенсійним фондом розробляють сервіс, куди лікар буде заходити за допомогою свого цифрового підпису. Після того, як цю інформацію донесли медичним закладам, виникло логічне питання – а чому ми це не робимо в Helsi? Ці системи можна інтегрувати.  Відповідно у 2021 році електронний лікарняний має виписуватись у медичній інформаційній системі, щоб бачити всю історію хвороби пацієнта.

Це буде виглядати наступним чином – лікар авторизовується на сервісі, який не пов'язаний з електронною системою охорони здоров’я, вносить туди дані про пацієнта, його діагноз, дати лікарняного і, відповідно, його візує і підписує. Далі лікарняний відправляється в фонд соціального страхування і пенсійний фонд і роботодавець може його перевірити. Коли цей процес запрацює –буде можливість звести всі етапи в єдину електронну систему охорони здоров’я. Сподіваюся, що це станеться вже у 2021 році.    

Інтерв'ю, 19.11.2020 09:23