Артем Крищенко: Торгівля людьми – не менш страшний злочин, ніж вбивство

12 БЕРЕЗНЯ 2018 09:47

В минулому році Україна здійснила безпрецедентний крок – завдяки спільній і послідовній роботі Нацполіції, Генпрокуратури, Мінсоцполітики, Держприкордонслужби та громадських організацій – наша країна вийшла із групи країн, де процвітає торгівля людьми.

Так, у щорічному звіті Державного департаменту США, до першої (Tier 1 List) групи (кошика) віднесені держави, які повністю виконують вимоги TVPA (Закон про захист жертв торгівлі людьми).

До другої групи - країни, які намагаються відповідати цим вимогам. Крім того, у цій категорії є список країн, яким приділена особлива увага (Tier 2 Watch List) - це країни, влада яких в повному обсязі виконує мінімальні стандарти TVPA, але «робить значні дії для того, щоб їм відповідати».

В цих країнах кількість людей, які постраждали від торгівлі, є істотною або постійно зростає. Крім того, влада цих держав, на думку Держдепу, поки не може представити достатні докази боротьби з торгівлею людьми. До таких доказів відносять більш активне розслідування випадків торгівлі, переслідування і покарання работорговців.

Війна на Донбасі та не закритий кордон із країною-агресором не лише  збільшили кількість жертв сучасного рабства, але й дають можливість злочинцям безперешкодно приїздити в Україну.

Про нові виклики та загрози цього ганебного явища поговорили з  начальником Департаменту протидії торгівлі людьми Артемом Крищенко.

  • Пане Артем, чим, на вашу думку, зумовлене збільшення кількості випадків торгівлі людьми та рабства в Україні?

Звісно, що ситуація на Сході країни негативно вплинула на проблему міжнародної торгівлі людьми. Люди втратили роботу, а їм треба годувати родини і тому вони шукають роботу за кордоном. 

У групі ризику на першому місці залишається молодь. Їм потрібно все і відразу, вони легко вірять рекламі про те, що за межами України вони зароблять відразу багато грошей. Як правило, молоді дівчата стають жертвами сексуального, а юнаки потерпають від трудового рабства.

Зараз основними країнами, до яких виїжджають українці лишаються Росія та Польща, хоча останнім часом активізувався європейський напрямок.

Так, у 2017 році було виявлено 346 факти торгівлі людьми. Установлено 367 потерпілих, з яких 161 - чоловіки, 184 – жінки та 22 - неповнолітні.

Бувають ситуації, коли в людей забирають документи, не платять гроші. Але бувають випадки, люди звертаються до фірм, які нібито, займаються працевлаштуванням за кордоном. Платять за це близько 2-3 тисяч доларів. А потім приїжджають в іншу країну, а там навіть адреси такої немає.

  • Яка форма торгівлі людьми переважає?

Якщо брати по нашим кримінальним справам, то це сексуальне рабство. А якщо за статистикою громадських організацій – то трудова експлуатація. Але це все лише тому, що немає загального критерію оцінки торгівлі людьми.

За минулий рік МОМ назвали 1156 жертв торгівлі людьми і в них переважна більшість трудова експлуатація, десь близько 80%.

За нашими кримінальними справами зареєстровані наступні форми торгівлі людьми – втягнення у злочинну діяльність – 163 особи.

Трудова експлуатація – 17 людей.

Сексуальна експлуатація –142 випадки.

Втягнення у жебрацтво – 6 явищ.

Вилучення органів – 7 випадків.

Торгівля дітьми – 3 справи.

  • Які останні злочинні схеми, пов’язані з торгівлею людьми було виявлено правоохоронцями і чи вдалося дискредитувати їх діяльність?

У 2017 році оперативники викрили організацію ТОВ «Експедиція». Зараз ця справа слухається в Солом’янському суді. На лаві підсудних наразі 5 осіб.

Тоді близько сотні наших громадян були завербовані тут в Україні для роботи в Росії. Так звані «закладки» наркотиків. І зараз там відбувають покарання.

За нашими джерелами, українців, які відбувають покарання на території сусідньої держави, вербують представники ФСБ воювати на Донбасі. Їм пропонують рік контракту або тюремний строк. Хто погоджується на рік контракту, тому обіцяють «чисті» документи і можливість повернутися в Україну.

Завербованим особам ще на території нашої держави дають «службові» мобільні телефони. Цими ж номерами люди користуються в приватних розмовах. Всі дзвінки прослуховуються. Коли людина вже збирається повернутися додому і каже це комусь в телефонній розмові – її тут же затримують.

Серед завербованих осіб люди різних вікових категорій – студенти, люди у віці, сімейні пари. І, як правило, люди знали, куди будуть їхати і чим будуть займатися. Але велика кількість осіб потрапили до Росії обманним шляхом.

А вже в цьому році ми затримали вербувальників із Швеції та Німеччини. Вони приїздили за нашими дівчатами, яких зарошували на роботу в нічні клуби. Інколи дівчата не знають, чим саме вони будуть там займатися. Звісно, такого, як було раніше, коли дівчат запрошували на роботу офіціантками, а на місці забирали документи, немає.

  • Куди безпосередньо може звернутись людина, у разі потрапляння у ситуацію, пов’язану із торгівлею людьми?

Як мінімум – гаряча лінія «102», а також у нас є сторінка у мережі Фейсбук, є ціла купа громадських організацій, гарячі лінії МОМ.  Якщо людина опинилася в такій ситуації за кордоном, вона повинна відразу звернутися до посольства чи консульства.

Крім того, якщо вже особа прийняла рішення про роботу за кордоном, то у нас працює гаряча лінія. Будь-хто може зателефонувати і наш підрозділ кримінального аналізу перевірить інформацію про фірму-роботодавця.

  • Які подальші плани Нацполіції у протидії торгівлі людьми?

Ми не зупиняємося на досягнутому. Торгівля людьми – це не менш страшний злочин, ніж вбивство

В цьому році особливу увагу будемо приділяти не лише виявленню та знешкодженню каналів торгівлі людьми, але й також превентивним заходам.

Наразі ми проводимо велику попереджувальну кампанію. Вже розробили рекламну продукцію, яка орієнтована на школярів, де міститься інформація про торгівлю людьми. Ця акція стартує в Дніпрі і охопить всю Україну.

Також, спільно з Міністерством соціальної політики ми працюємо над запуском над запуском єдиного європейського номеру. Це буде своєрідна гаряча лінія, в якій би країні ви не опинилися в біді, в Україну можна буде подзвонити безкоштовно.

І, звісно, особливу роль відіграє посилення міжнародної взаємодії. Як на офіційному, так і не на офіційному рівнях.  Минулого року у нас була велика операція з Великобританією, Польщею, Німеччиною, США та Литвою.  

Особливу увагу ми приділяємо співпраці з міжнародними громадськими організаціями. Їхні повідомлення та звернення дозволяють оперативно реагувати на ситуацію і попереджувати велику кількість злочинів. Крім того, саме ці організації надають реабілітацію постраждалим від торгівлі людьми.

Юлі Значко

Марина Гаврильченко

Антон Яровий

Інтерв'ю, 12.03.2018 09:47