МКС / Фото: NASA

Астронавти знайшли загублений помідор, який подорожував у космосі вісім місяців

Астронавти NASA натрапили у космосі на цікаву знахідку. Вони виявили рештки загубленого понад вісім місяців тому помідора.

Про це пише Space.

Рештки крихітного помідора, втраченого астронавтом NASA Френком Рубіо після збирання врожаю за межами Землі в березні, несподівано виявили на Міжнародній космічній станції (МКС).

"Нашого доброго друга Френка Рубіо, який уже відправився додому, вже давно звинувачують у тому, що він з'їв помідор. Але ми можемо його виправдати. Ми знайшли помідор", — заявила 6 грудня астронавтка NASA Жасмін Могбелі під час прямої трансляції, присвяченої 25-річчю МКС.

Виявилось, що невеликий інцидент перетворився для Рубіо на великий жарт. Крихітний помідор Red Robin шириною 2,5 сантиметра був частиною останнього врожаю експерименту Veg-05, за яким доглядав він сам. 

 загублений у космосі помідор

Фото: NASA

Кожен астронавт МКС отримав зразки помідорів після збирання врожаю 29 березня 2023 року, але частка Рубіо, що зберігалася в пакеті із застібкою-блискавкою, зникла, перш ніж він встиг його скуштувати.

Зниклий помідор вперше публічно обговорювався 13 вересня, коли Рубіо провів власний захід у космосі, який ознаменував несподіваний рекордний рік на орбіті для астронавта США. 

"Я провів так багато годин у пошуках цієї штуки. Я впевнений, що висушений помідор з'явиться в якийсь момент і виправдає мене, через багато років", — пожартував Рубіо під час прямої трансляції з МКС у вересні.

Хоча помідор був незначною частиною місії Рубіо, не все було так просто. Під час того жовтневого спілкування з репортерами Рубіо розповів про те, як важко було так довго залишатися далеко від дружини, дітей та друзів; він сказав, що якби він знав, що проведе рік у космосі, він не просив би про цю місію.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що зонд NASA зафіксував небачене раніше явище поблизу Сонця. Апарат зіштовхнувся із корональним викидом маси із Сонця. Стверджується, що такі події мають наслідки для усієї Сонячної системи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 14.12.2023 04:25