Бюджет ЄС не прийнятий: Варшава і Будапешт скористалися правом вето

20 ЛИСТОПАДА 2020 13:33

Польща і Угорщина заблокували прийняття проєкту семирічного бюджету ЄС загальним обсягом майже 2 трильйони євро, складова його частина - програма виділення коштів на відновлення економіки країн співтовариства після пандемії.

Своє рішення Варшава і Будапешт мотивували тим, що в тому ж документі міститься рішення про створення механізму контролю за дотриманням принципів верховенства права в державах-членах Євросоюзу.

За підсумками першого дня зустрічі, яка проводилася в форматі відеоконференції голова Євроради Шарль Мішель заявив: «Фінансовий пакет, призначений для підтримки економіки - основа відновлення життя спільноти, і ми повинні отримати можливість розпоряджатися цими коштами якнайшвидше. Що стосується механізму контролю за дотриманням принципів верховенства права, більшість погодилася з таким заходом, але були держави, які вказали, що не можуть підтримати рішення більшості. Ми маємо намір продовжити дискусії, щоб знайти компроміс».

Про те, що Угорщина і Польща дали зрозуміти, що вони не будуть погоджуватися з механізмом пропонованих умов, заявила і канцлер Німеччини: «Для мене в даному контексті слово «загроза» не має ніякого сенсу. Ми повинні постаратися знайти вихід з глухого кута, важливість такого кроку очевидна для всіх. Це непроста проблема, і я не можу в даному випадку спекулювати, які можуть бути запропоновані рішення. Підкреслю ще раз, що ми будемо працювати, щоб в результаті прийти до спільного консенсусу».

Бюджетне планування в ЄС будується на основі семирічних циклів - держави стверджують загальний фінансовий план, а потім в його рамках формуються річні бюджети.

Світ, 20.11.2020 13:33