Чи буде Україна політичним пріорітетом США?

05 КВІТНЯ 2021 13:44

З моменту обрання Джозефа Байдена президентом США українська громадськість не раз обговорювала причини, чому новий президент Сполучених Штатів не зателефонував президенту України в той час як у перші дні після свого вступу на посаду розмовляв із цілою низкою світових лідерів. Існують і дискусії про те, чому Байден спочатку зателефонував Путіну. Навколо дзвінка розгорнулася дискусія та суперечки про наслідки  для України.

Як інформує TrueUA, перша розмова між президентами в п’ятницю відбулася ймовірно через бажання Байдена підтримати Україну на тлі мобілізації російських військ на кордонах.  Але це не означає, що Байдену байдуже на Україну. Президент має багаторічний досвід роботи в Україні, займаючись цим ще на посаді віце-президента в адміністрації Обами. На посаді віцепрезидента Байден твердо наполягав на проведенні антикорупційних реформ в Україні. А нещодавні санкції проти Ігоря Коломойського є натяком на те, щоб Україна швидше рухалася у боротьбі з корупцією та олігархами.

Ймовірно дзвінка так довго чекали через те, що Байден хотів подивитися як Україна буде реагувати далі, чи буде активніше боротися з російськими олігархами та їх впливом.

Америка розглядає підтримку у боротьбі з корупцією в Україні як найкращий захист від російського впливу.

Президент США хотів би обговорювати із Зеленським результати реформ, боротьбу з корупцією, подолання впливу олігархів.  Але, коли виникла реальна небезпека, всі ці міркування відійшли на другий план перед необхідністю заявити про підтримку України

Білий дім повідомив, що Байден сказав президенту Зеленському про підтримку його антикорупційним зусиллям, додавши, що «вони погодились, що ці реформи є ключовими для євроатлантичних прагнень України». У Офісі Президента підкреслили що  «Президент США висловив переконання, що успіх України буде успіхом усього Європейського континенту, і наголосив на незмінній підтримці нашої держави з боку Сполучених Штатів».

Однак російська сторона у офіційних заявах звинувачує Україну у розпалюванні військового конфлікту. Дмитро Пєсков, речник Путіна, коментує, що Російська Федерація у межах своїх кордонів буде переміщувати війська як хоче. «Росія нікому не загрожує. Вона нікому не загрожувала ніколи. І на цьому і будується наша позиція»

Він також підкреслив, якщо на території України з’являться війська США чи посилення сил НАТО у сусідніх з нею країнах, Росія вживатиме «додаткових заходів».

Джозеф Байден неодноразово виступав на підтримку України у найрізноманітніших форматах.  Побоювання щодо  розмови Байдена з Путіним є безпідставними. Президент Америки згадував  тему України і у своїй першій розмові із президентом Росії  і це був важливий жест підтримки України  у протистоянні російській агресії.

Тож президент Джо Байден добре розуміє, якщо Україна буде залишатися орієнтованою на європейські цінності, тоді і російський вплив зазнає краху. В останні дні можна було спостерігати величезну дипломатичну активність. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба спілкувався із державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Міністр оборони України Андрій Таран – із міністром оборони США Ллойдом Остіном. 

І спілкування між президентами у критичний момент теж відбулося. І ще раз було продемонстровано, що в Білому домі часів Байдена звертають увагу, перш за все, на інституції, а вже потім на людину, яка займає ту чи іншу посаду. Тому що розмова із президентом України у розумінні адміністрації Байдена є розмовою з керівником, який повинен протистояти загрозі Росії.

Автор: Діана Дринь

Політика, 05.04.2021 13:44