Чому більшість країн світу не готове до епохи електронної торгівлі?

29 БЕРЕЗНЯ 2018 13:53

Тільки за останні п'ять років кількість користувачів соціальної мережі Фейсбук зросла вдвічі, причому найбільший стрибок стався в країнах, що розвиваються. Там же живуть і близько 90 відсотків нових користувачів інтернету.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

За 2016 рік більше половини всіх користувачів глобальної мережі здійснювали покупки онлайн. Однак на Конференції ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД) вважають, що світ поки не готовий до епохи електронної комерції.  

З 2012 року число користувачів соціальної мережі Фейсбук зросла з 1 млрд. до 2,2 млрд. чоловік в місяць, при цьому найбільш стрімко цей показник зростав в країнах, що розвиваються.   

Спори, які розгорілися навколо питання захисту даних користувачів Фейсбук, наочно демонструють, що світ поки не готовий до епохи цифрової комерції. Як приклад експерти Конференції ООН з торгівлі і розвитку призводять країни, що розвиваються, на які припадає 90 відсотків нових користувачів інтернету.  

Однак більш ніж в половині цих країн відсутнє законодавство, яке захищало б дані користувачів в інтернеті.  

Тим часом електронна комерція рухається семимильними кроками. За даними ЮНКТАД, у 2016 році інтернет-торгівля стала індустрією з обігом в 26 трильйонів доларів США.   

Загальна кількість користувачів, які роблять покупки в інтернеті, досягло 1,4 млрд. чоловік - це більше половини всіх користувачів глобальної мережі.  

Третина обороту припадає на США - вони стали найбільшим ринком в цій сфері з валовим прибутком від продажів в 7,6 трлн. доларів.   

На другому місці з невеликим відривом слідує Японія. Вперше в десятку лідерів пробилася Індія.   

При цьому в сегменті продажів «від бізнесу до споживача» (B2С) лідирує Китай. Спільно з США на них припадає майже половина світового валового прибутку від цього виду продажу.  

«Ми знаємо, що електронна торгівля здатна принести неоціненну користь економіці країн, що розвиваються. Але щоб майбутнє відповідало нашим очікуванням, необхідно оперативно і ґрунтовніше підійти до вирішення деяких ключових завдань », - заявив Генеральний секретар ЮНКТАД Мухіса Кітуї.  

Серед цих завдань, згідно з доповіддю, - захист особистих даних, створення робочих місць, питання конкуренціі і взаємної вигоди.  

Для обговорення цих та інших питань світові лідери зі сфери політики та бізнесу з 16-20 квітня візьмуть участь у Тижні електронної торгівлі під егідою ЮНКТАД в Женеві.

 

Події, 29.03.2018 13:53