Фото: "Вікіпедія"

Чому США не відправляють Україні ракети ATACMS: WP назвала причину

Сполучені Штати Америки поки не мають наміру відправляти Україні далекобійні ракети ATACMS. У Пентагоні заявляють про брак запасів.

Про це пише газета The Washington Post. 

За словами офіційних осіб США, йдеться у статті, адміністрація Байдена, попри зростаючий тиск з боку американських законодавців і прохання київського уряду, на цей час твердо дотримується рішення поки не відправляти ракети великої дальності в Україну. Повідомляється, що концерн Lockheed Martin як і раніше виробляє 500 ATACMS на рік, але вся ця продукція призначена для продажу в інші країни. Хоча точна кількість в арсеналі США засекречена, Lockheed Martin виробила лише близько 4000 одиниць. Значна частина з них, пише WP, з них використовуються армією США в бойових діях, навчаннях і періодичних випробуваннях.

"Пентагон вважає, що у Києва є інші, більш нагальні потреби, ніж ATACMS, і побоюється, що відправка в Україну достатньої кількості зброї, щоб змінити ситуацію на полі бою, серйозно підірве готовність США до інших можливих конфліктів", - пише видання з посиланням на американських чиновників.

До кінця 2023 року ATACMS на американських складах повинні замінити ракетою Precision Strike нового покоління, яка називається Prism.

Зазначимо, що президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден веде переговори з українським лідером Володимиром Зеленським щодо постачання ракет великої дальності ATACMS. Глава Білого дому остаточне рішення ще не ухвалив.

Що відомо про ракети ATACMS

Твердопаливна балістична ракета класу "земля-земля" виробництва американської компанії Lockheed Martin із дальністю застосування до 300 кілометрів. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та M142 HIMARS. Ракета має покращений пакет наведення з глобальною системою позиціонування. Снаряд несе в собі осколково-фугасну боєголовку класу WDU18 масою 500 фунтів (понад 220 кг).

ракета atacms

Ракета ATACMS. Джерело: Вікіпедія

Нагадаємо, 11 липня Франція та Норвегія анонсували нові потужні пакети допомоги Україні. Зокрема, Париж надасть далекобійні ракети, а Осло збільшить розмір своєї військової підтримки.

Також 12 липня Велика Британія виділила Україні новий потужний пакет допомоги. Новий транш військової підтримки Сполучене Королівство надасть спільно із країнами "Великої сімки". Сполучене Королівство та члени G7 нададуть тисячі додаткових боєприпасів до Challenger 2, понад 70 бойових машин і транспорт для матеріально-технічного забезпечення.

Раніше повідомлялось, що Сполучені Штати Америки поки не готові передавати Україні ракети ATACMS. Натомість українська армія потребує великої кількості боєприпасів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.07.2023 22:45