Фото: ілюстративне Джерело: Міноборони США

Далекобійні ракети та збільшення фонду воєнної допомоги: Франція та Норвегія анонсували потужну допомогу для України

Франція та Норвегія анонсували нові потужні пакети допомоги Україні. Зокрема, Париж надасть далекобійні ракети, а Осло збільшить розмір своєї військової підтримки.

Ракети від Франції

Президент Франції Еммануель Макрон на відкритті саміту НАТО у Вільнюсі заявив, що його країна ухвалила рішення передати Україні далекобійні ракети для підтримки контрнаступу Сил оборони.

"Щоб ми могли дати українцям можливість завдавати глибоких ударів, зберігаючи при цьому ясність і послідовність нашої доктрини, ми вирішили поставити нові ракети", — сказав він.

Який саме тип ракет Париж дасть Києву, Макрон не уточнив. Невідома поки і їхня кількість.

Допомога Норвегії

Прем'єр-міністр Норвегії Гар Стере заявив, що його країна збільшить свою військову допомогу Україні на 2,5 мільярда крон (240 мільйонів доларів) цього року до 10 мільярда крон. За його словами, збільшення підтримки буде зроблено в рамках програми Нансена, яка розрахована на 75 мільярдів крон на п'ять років.

Крім того, Норвегія також дасть більше коштів у фонд підтримки України НАТО. Україна отримає 300 мільйонів норвезьких крон у 2023 році та загалом 1,5 мільярда норвезьких крон протягом п'яти років. За словами Стере, це чіткий сигнал щодо довгострокової підтримки зусиль України щодо проведення реформ, який ще більше зв'яже Україну з альянсом.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки у п'ятницю, 7 липня, оголосили черговий пакет військової допомоги для України. Його вартість становить 800 мільйонів доларів. У перелік озброєння вперше увійшли касетні боєприпаси — Україна давно зверталася до США з проханням надати такі снаряди, однак досі Білий дім вагався, зокрема і через те, що чимало союзників Вашингтона в НАТО відмовилися від цих боєприпасів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.07.2023 12:46