Фото: Twitter Джо Байдена

США оголосили про новий пакет військової допомоги: що отримає Україна

У п'ятницю, 9 червня, Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги Україні. Його вартість становить близько 2,1 мільярда доларів.

Про це повідомляє сайт Пентагона.

До пакету допомоги входять:

  • боєприпаси для ЗРК Patriot;
  • системи ППО HAWK і ракети для них;
  • 105-мм і 203-мм артилерійські снаряди;
  • безпілотники Puma;
  • боєприпаси з лазерним наведенням для ракетних комплексів;
  • підтримка заходів з навчання, техобслуговування тощо. 

Згідно з наявною інформацією, пакет надають у рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI), що дає змогу США закуповувати зброю у промисловості або партнерів. Оголошення про новий пакет означає, що Вашингтон почне укладати відповідні контракти.

Військова допомога США Україні: що відомо

Американці з перших днів повномасштабного вторгнення РФ підтримують Україну та надають їй зброю й техніку на мільярди доларів. Це, зокрема, сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

Джо Байден 9 травня 2022 року підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

15 грудня торік Сенат США схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Через два тижні, 29 грудня 2022 року, Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить майже 45 мільярда доларів на надзвичайну допомогу Україні та близько 38 мільярдів доларів для регіонів, що відновлюються після стихійних лих.

Нагадаємо, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден переконаний, що, попри дискусії у Конгресі, американське фінансування для підтримки України продовжуватиметься.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.06.2023 18:28