ДБР затримало чиновника КМДА, який шантажував столичних перевізників й брав з них данину

27 ЛИПНЯ 2022 10:08

Працівники Державного бюро розслідувань затримали одного із заступників начальника департаменту транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації, який систематично брав хабарі від приватних автобусних перевізників столиці.

Про це йдеться на сайті відомства, пише TrueUA.

"Чиновник КМДА шантажував столичних перевізників перешкодами у роботі, якщо ті не будуть сплачувати данину. Посадовець розробив схему, за якою перевізники мали сплачувати щоденну фіксовану плату з кожного із сотень автобусів, які виходили на рейс у Києві. У посередники він взяв свого близького друга, який очолював одне з державних підприємств столиці", – наголосили у ДБР.

Задокументовано, що чиновник вимагав від співвласника трьох київських підприємств, які здійснювали автобусні перевезення пасажирів, 100 тисяч доларів за безперешкодну підприємницьку діяльність та ще 120 тисяч американських доларів – за продовження чотирьох договорів на перевезення пасажирів. При цьому, відповідно до умов воєнного стану, київська влада мала автоматично продовжити дію цих договорів до кінця війни.

"Для того, аби підприємець швидше ухвалив "правильне рішення", зловмисники постійно тиснули на нього, проводили позапланові перевірки підприємств щодо дотримання умов договорів та правил перевезення пасажирів, складали акти про штучні порушення. До початку повномасштабної російської агресії перевізник вже "сплачував" данину посадовцю, що також задокументовано працівниками ДБР. Постійний тиск чиновників сприяв підвищенню тарифів на перевезення для громадян, що своєю чергою збільшувало соціальне навантаження на мешканців столиці", – зазначили у відомстві.

ДБР затримало високопосадовця та його спільника "на гарячому"» під час одержання чергового хабаря у сумі 220 тисяч доларів.

"У межах розслідування кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) тривають першочергові слідчі дії. Проведено вісім обшуків, у тому числі у Департаменті транспортної інфраструктури КМДА. Вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру та обрання їм запобіжного заходу", – зазначили в ДБР.

Нагадаємо, що у жовтні 2021 року працівники ДБР виявили факти системної корупції в КМДА, яка може коштувати місцевій громаді десятки мільярдів гривень.

Політика, 27.07.2022 10:08