Донбас на межі екологічної катастрофи

26 ЛИПНЯ 2018 10:53

В результаті промислового забруднення і наслідків збройного конфлікту Донбас опинився на межі екологічної катастрофи. Про це попереджають експерти Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

Протягом багатьох років Донбас вважався одним з найбільш забруднених регіонів світу. Тут майже двісті років ведеться інтенсивний видобуток вугілля, в регіоні багато металургійних і хімічних підприємств.

У зв'язку з цим в ґрунті накопичилися токсичні відходи цих виробництв. Сьогодні економіка регіону як і раніше спирається в основному на видобуток вугілля, машинобудування, металообробку і виробництво будівельних матеріалів.

У Донецькій області, що забезпечує 23,5 відсотка експорту України, розташовані тисяча підприємств та організацій.

За рік до початку війни в регіоні налічувалося 5500 промислових підприємств, на які припадало 4,3 млн. тон викидів парникових газів, а це 44 відсотки всій емісії країни.

Річка Сіверський Донець вже тоді була найбільш забрудненої річкою України. При цьому вона є притокою річки Дон, що протікає через сусідню Росію.

Триваючий збройний конфлікт призвів до ще більшого екологічного збитку на Донбасі. Сьогодні екологи попереджають, що забруднення водного шляху довжиною 650 миль, породжене конфліктом, є серйозною небезпекою для здоров'я населення, в тому числі що проживає вздовж Дону.

«Сьогодні Донбас знаходиться на межі екологічної катастрофи, викликаної забрудненням повітря, ґрунту і води в результаті спалювання великої кількості боєприпасів в ході бойових діях і затоплень промислових підприємств», - заявила експерт Програми ООН по навколишньому середовищу Лейла Урекенова.

За її словами, зараз вкрай важливо забезпечити моніторинг за ситуацією в регіоні і домагатися мінімізації екологічних ризиків, що виникають в результаті збройного конфлікту.

У ЮНЕП відзначають, що під час війни була порушена робота природоохоронних установ, що призвело до зростання браконьєрства, незаконної вирубки лісів і руйнування інфраструктури поводження з відходами. У районі конфлікту з'явилися комахи-шкідники.

За даними ЮНЕП, в результаті конфлікту були зруйновані або пошкоджені екосистеми, загальною площею 530 тисяч гектарів, в тому числі 18 заповідників.

Зона військових операцій всіяна боєприпасами, усунення яких може зайняти багато десятиліть.

Суспільство, 26.07.2018 10:53