Експерти з біологічної зброї: науковими досягненнями потрібно користуватися відповідально

19 СЕРПНЯ 2018 09:44

Поширення так званих лабораторій «зроби сам», якими користуються терористи, розвиток генної інженерії - в числі факторів, що збільшують можливість того, що біологічна зброя може бути спрямована проти цивільних осіб. Про це попередили учасники зустрічі експертів в області біологічної зброї, яка завершилася в Женеві, повідомляє UN.

Застосування біологічної зброї може мати катастрофічні наслідки, правда, ймовірність його використання невелика. Останній випадок відноситься до 2001 року, коли у Вашингтоні, відкривши конверти, що містили антракс, загинули п'ятеро людей. Але проблема знову набула актуальності на тлі створення підпільних лабораторій і зростаючої ймовірності того, що результати досліджень в цій області, можуть бути використані на зло. Ці проблеми, в числі іншого, обговорювали разом з вченими та експертами представники понад 100 країн-учасниць Конвенції ООН з ліквідації біологічної зброї.

Учасники зустрічі в Женеві особливу увагу приділили питанням розвитку науки і технології, зокрема новітній метод генної інженерії, відомий як CRISPR. Теоретично він дозволяє працювати з будь-якими організмами. Цей метод викликає серйозні питання з точки зору етики, але на женевському форумі йшлося, головним чином, про безпеку.

Технології, 19.08.2018 09:44