«Хаббл» випадково відкрив карликову галактику

03 ЛЮТОГО 2019 11:24

Астрономи за допомогою телескопа «Хаббл» виявили найменш відому на сьогоднішній день ізольовану карликову галактику Bedin 1.

Це сталося випадково, коли телескоп спостерігав кульове зоряне скупчення NGC 6752, за яким знаходиться нововідкрита галактика.

Стаття опублікована в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, коротко про відкриття розповідається в прес-релізі на сайті телескопа.

Відкриття було зроблено в ході спостережень космічним телескопом «Хаббл» за кульовим зоряним скупченням NGC 6752, розташованим на відстані близько чотирьох кілопарсек від Землі в сузір'ї Павлина. Метою спостережень був пошук білих карликів в скупченні для визначення його віку.

На знімках, отриманих камерою ACS (Advanced Camera for Surveys) в період з 7 по 18 вересня 2018 року, у зовнішній частині скупчення була виявлена ​​компактна група зірок.

Після аналізу астрометричних та фотометричних даних астрономи прийшли до висновку, що цей об'єкт, швидше за все, є ізольованою карликової сфероїдальною галактикою, яка отримала позначення Bedin 1 (в честь провідного автора публікації) і лежить далеко за скупченням.

Відстань до неї оцінюється в 9,15 мегапарсек, а розміри галактики - 840 на 340 парсек (це приблизно в п'ять разів менше, ніж розміри Великої Магелланової Хмари). Галактика Bedin 1 приблизно в тисячу разів тьмяніше Чумацького шляху і має низьку Металічність (Відео).

Передбачається, що ця система, ймовірно, утворилася приблизно 13 мільярдів років тому назад і після початкового періоду формування в подальшому не відчувала сплесків зореутворення.

Еволюційний шлях Bedin 1 більше схожий на еволюцію кульового скупчення, ніж повноцінної карликової галактики. Не виключено, що Bedin 1 є віддаленим супутником спіральної галактики NGC 6744. У будь-якому випадку відкриття настільки старої зоряної системи, яка протягом довгого часу не взаємодіяла з іншими галактиками, дає можливість дізнатися більше про процеси в ранньому Всесвіті, в ході яких йшло формування галактик і їх зіркових населений.

Технології, 03.02.2019 11:24