Харківські угоди: історичне рішення чи просто маніпуляція?

19 БЕРЕЗНЯ 2021 11:41

Чому підписали Харківські угоди?

Чи справді підписання Харківських угод є переломним моментом, коли змінився хід історії України? Чи були би іншими історичні наслідки для України, якби лише одне рішення Верховної Ради не було ухвалено? А саме угода 2010 року, що допомогла Російській Федерації нарощувати воєнну присутність у Криму. За угодами російський Чорноморський флот  мав право перебувати до 2042 року у Криму. В обмін Україна отримала 100 доларів знижки на російський газ.

12 березня 2021 року СБУ анонсувало досудове розслідування причетних до підписання Харківських угод. Серед тих, хто підтримав рішення є багато відомих людей. Деякі і досі є народними депутатами. Тоді у 2010 році ратифікація угод відбувалася дуже складно. Опозиція намагалася завадити голосуванню, а до зали парламенту пронесли димові шашки. Голосування відбувалося в «бойових умовах», тодішнього спікера парламенту Володимира Литвина охороняли депутати від Партії Регіонів, тримаючи парасольку над його головою  під шквалом яєць. Зрештою, угоди і досі вважаються чинними.

За словами очільника РНБО Олексія Данілова ще одна причина, що призвела до оперативного підписання угод ховається у відсутності належної законодавчої підготовки  до виходу російського Чорноморського флоту з Криму ще у 2008 році.

«У 2008 році РНБО прийняла рішення, що протягом двох місяців Кабінет міністрів мав запропонувати законопроєкт, який би врегульовував питання виходу Чорноморського флоту Російської Федерації (з Криму – ред.) в 2017 році. На превеликий жаль, цей законопроєкт із невідомих нам причин не був розроблений, і ми вважаємо, що це була перша цеглина, яка надалі почала руйнувати всю систему нашої безпеки», – сказав він.

Оцінки експертів у 2010 році теж були не однозначними. Багато хто підкреслював, що Україна не матиме економічної вигоди для звичайних громадян. Вигоду отримали лише власники енергоресурсів.

«Якщо ці угоди і поліпшать економічну ситуацію в країні, то це погана ознака на майбутнє. Чи залишиться бажання вирішити проблеми не шляхом економічних реформ, а за рахунок геополітичних поступок «, - підкреслював заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Тодішній голова Конституційного Суду України Андрій Стрижак відмовився давати попередню юридичну оцінку угодам. Звинувачення про свідому відмову надати оцінку він відкидав. «Я поки нічого конкретно говорити про ці угоди не можу, оскільки я їх не читав. Якщо це міжнародний договір, який підлягає перевірці Конституційним Судом, за наявності відповідного звернення, тобто Президента України або Кабінет Міністрів. А точно не депутати чи хтось інший».

При цьому голова КСУ зауважив: «Так, ця угода перебуває у сфері наших повноважень. Можливо, в майбутньому ми дамо їй оцінку, але для цього треба правильно звертатися до Конституційного Суду».

Хто винний?

В офісі Генеральної прокуратури повідомили про підозру у державній зраді Віктору Януковичу. Там вважають, що саме це рішення сприяло збільшенню чисельності російських військових на півострові. Але захист екс-президента вважає, що кожен крок Віктора Януковича при підписанні угод відбувався в рамках закону та інтересу України. Віктор Янукович вже має один вирок щодо державної зради. Він засуджений заочно до 13 років позбавлення волі.

За версією слідства, Янукович, «діючи за попередньою змовою з вищими посадовими особами Російської Федерації на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, надав іноземній державі – Російській Федерації та її представнику – президенту РФ Дмитру Медведєву допомогу у проведенні підривної діяльності проти України».

Тодішній голова Верховної Ради Володимир Литвин відкидає всі звинувачення щодо себе. Він не визнає угоди зрадою національних інтересів.

«Ні, абсолютно ні. Це не була зрада. Це була вимушена необхідність. Це питання спочатку розглядала РНБО, де доповідалися всі аспекти. Тоді визнали, що дітися ніде, треба йти на підписання угод. Це був квітень 2010 року, бюджету немає. Бо угода, підписана раніше (Володимир Литвин має на увазі газову угоду, підписану Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним у 2009 році. - Ред.) передбачала непідйомну для нас ціну на газ. Тобто, це було рішення РНБО. І хто, як не секретар, мав би про це знати, а він навіть не згадав про це», - заявив Володимир Литвин в ефірі телеканалу «Україна 24».

Володимир Литвин упевнений, що причиною звинувачень головою РНБО  Олексія Данілова щодо «Харківських угод» є спроба дискредитувати його як кандидата на посаду ректора Київського національного університету ім.Шевченка перед виборами 17 березня.

Олексій Данілов згадував Володимира Литвина коментуючи свої рішення.

Яка версія слідства?

За версією слідства, Російська Федерація спочатку штучно створювала та накопичувала борг України перед нею за поставки природнього газу. Потім його погашення, в тому числі шляхом нібито надання зниження, фактично безоплатно розташовувала ЧФ РФ на території України.

Віктор Янукович за змовою з президентом РФ під приводом отримання знижки на природний газ, підписав від імені України Угоду між Україною та Російською Федерацією. Штучно створивши передумови до збільшення чисельності військ РФ.

«Перед підписанням документів ціна для України була двічі штучно завищена Російською Федерацією: станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тисячу кубічних метрів для України становила 179,5 долара США, тоді як на кінець 2010 року – 352,33 долара США. Крім цього саме зниження визнавалось зобов’язаннями України з державного боргу перед РФ, що погашаються», – повідомляє прокуратура.

Надалі, починаючи з 20 лютого 2014 року військовослужбовці Чорноморського флоту Російської Федерації у взаємодії з іншими підрозділами Збройних Сил РФ, які здійснили вторгнення на територію півострова Крим, здійснили військову окупацію та подальшу анексію півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення територіальної цілісності України. 

Чи покарають тих хто підписав?

Серед тих, хто у Раді голосував «за»- і колишні міністри, і три ексгенпрокурори, і ексголова парламенту Володимир Литвин, впливові бізнесмени, наприклад, Рінат Ахметов.

Однак ініціативи РНБО щодо депутатів Ради шостого скликання політики і юристи сприйняли критично. Вони посилаються на Конституцію України, де передбачається, що політики не несуть юридичної відповідальності за свої слова та політичні рішення у стінах Верховної Ради.

Тому заяви Олексія Данілова вважають політичними. А покарання тих, хто причетний до угод навряд чи відбудеться. Його заяви ще називають спробою відвернути увагу від оприлюднення результатів розслідування групи Bellingcat про провал операції українських спецслужб із затримання «вагнерівців».

Автор: Діана Дринь

Політика, 19.03.2021 11:41