Хто винен у війні між міленіалами і зумерами?

23 БЕРЕЗНЯ 2021 12:48

В умовах пандемії стали особливо помітними напружені відносини між двома таборами: поколінням міленіалів і поколінням Z. Два прогресуючих покоління, які по суті визначають характеристики поточної епохи, не припиняють підколювати один одного, як справжнісінькі брати і сестри в одній сім'ї.

Представники покоління міленіалів іноді здаються абсолютними занудами, тому що самі ж відмовляються розуміти сучасні тренди та ідеї, яких дотримуються Зумери.  Навпаки, спостерігаються докори і прояви ейджизму в сторону gen Z, мовляв, ви ще діти, ви не розумієте.  Так в чому ж суть конфлікту поколінь?

Скасовуємо вузькі джинси

Однією з найпопулярніших причин чому міленіали так не люблять покоління Зумерів полягає у скасуванні вузьких джинсів. Тікток, який багато в чому є трендсеттером серед молоді і не тільки, кишить відео про те, що вузькі джинси і «проділ набік» вже не в моді.

Начебто, звичайна фешн порада, але чому в мережі стільки протестуючих?  Тому що ця порада була висунута саме Зумерами.

«Мені все одно, мені подобаються мої вузькі джинси, а мішкуваті виглядають незграбно».

«Зумерам треба заспокоїтися. Якщо вони вважають, що жахливі mom jeans роблять їм милість, то вони помішані ТА осудливі».

«Якщо зумери були б більш дорослими, вони б знали, що вони (мішкуваті джинси) ще з 90-х років, і зараз абсолютно жахливі мішкуваті штани повертаються. Вони виглядають неохайно. Ні.»

Адже серед покоління Z зараз користуються величезною популярністю мішкуваті джинси, так звані mom/slouch jeans, і цьому є пояснення. 

«З тим, як я стаю старше, для мене особливо важливе значення має комфорт в одязі, і ніяк не у хвастощах, наприклад, худими ногами», - каже Александра Стедман, фешн редактор The Frugality.

Більш того, резонним є і екологічний аспект у відміні вузьких джинсів.  Простими словами: еластан (матеріал, який входить до складу тканини вузьких джинсів) є достатньо складним продуктом для вторинної переробки. Тому, відмова від вузьких джинсів, хоч і мінімально, але допоможе вам стати більш екологічно свідомою людиною.  Хоча, навряд чи це вирішить конфлікт поколінь.  Адже міленіали досить непохитні в впевненості своєї правоти.

Але чи змусить замислитися навіть найвідчайдушнішого міленіала-поціновувача вузьких джинсів той факт, що така віддана їм (джинсам) прихильність може призвести до проблем зі здоров’ям? Згідно із дослідженням Британської асоціації мануальної терапії (BCA), такий стиль одягу є однією з найбільш розповсюджених причин болю у спині. За словами мануального терапевта BCA Тіма Хатчфула, біль з’являється через відчуття  ускладненої рухомості, що відчувається при носінні вузьких джинс.  «Вони обмежують вільне пересування в таких областях, як стегна та коліна, впливаючи на те, як ми тримаємо своє тіло»,- стверджує Тім.

Тікток - штаб квартира Зумерів?

«Пам’ятаєте коли ми, міленіали, думали «Що, старпери тепер вміють користуватися фейсбуком?». Саме так думають про нас зумери, коли ми скачали Тікток».

Серед міленіалів також існує думка, що Тікток - це абсолютно пуста і марна соц.мережа, яка крім деградації і короткої тривалості концентрації уваги нічого в собі не несе.  З цим можна як і погодитися, так і посперечатися.  Адже Тіктоком просто потрібно вміти раціонально користуватися, так само, як і вчитися розподіляти свій час, намагатися не проводити там численні години незалежно від споживаного контенту.  Тікток це майданчик не тільки з безглуздими відео, які дивним розлітаються по всьому інтернету, але також (міленіали, вже можна сміятися) місце освіти.  Завдяки Тіктоку можна вдосконалити або вивчити нову мову, зайнятися новим хобі, дізнатися більше про мистецтво і навіть познайомитися з людьми.  Більш того, в Тіктоці піднімається і лобіюється підвищення свідомості в актуальних зараз темах - ментального здоров'я, прийняття себе, рівноправності, завдяки чому люди стають набагато впевненіше в собі і розуміють, що вони не самі у своїх переживаннях.

До речі, ось підбірка тематичних Тікток акаунтів:

Типовий представник покоління Зумерів допоможе краще зрозуміти їхню психологію

https://vm.tiktok.com/ZMeAn3UPL/

Тут можна апгрейднути  англійську

 https://vm.tiktok.com/ZMeAncfFt/

 https://vm.tiktok.com/ZMeAnGEUS/

 https://vm.tiktok.com/ZMeAnW5bT/

Та навіть історію України

 https://vm.tiktok.com/ZMeAnqL73/ 

А це неймовірно талановитий фотограф дикої природи

https://vm.tiktok.com/ZMeAnu1yn/

Сторінка для тих, хто ментально нестабільний, потребує підтримки і кому необхідно знати, що він не один

 https://vm.tiktok.com/ZMeAnqu6N/

Хвилинні уроки фотошопа

https://vm.tiktok.com/ZMeAnmRwV/ 

Справжнісінький фешн-Тікток

https://vm.tiktok.com/ZMeAn9Hdu/

 https://vm.tiktok.com/ZMeAn3M2L/

Щастя у простих речах

https://vm.tiktok.com/ZMeAnVMDg/

І наостанок, подорожі у часі

https://vm.tiktok.com/ZMeAnb5cH/

«Іноді я думаю, класно, що я народився на стику двох поколінь — міленіалів і зумерів. Я можу встановлювати контакт з іншими людьми, І Я ЗНАЮ як користуватися Тіктоком. Найкраще з двох світів»

Так в чому ж все таки проблема між поколіннями міленіалів і зумерів?

Обидві сторони достатньо наполегливі в доказах своєї релевантності, що вже говорити про постійну боротьбу: хто ж краще?  Так найкраще буде, якщо ми всі будемо прислухатися один до одного і зведемо суперечки про «моду»  (яка, до речі, циклічна) до мінімуму.  Адже врешті-решт, що може бути краще спілкування і визнання існування безлічі точок зору?  І це не про толерантність, а про вміння самоаналізу, прийняття та поваги один до одного.  Адже історія створюється прямо тут і прямо зараз, і лише ми можемо вплинути на її хід.  Ми - покоління.  У множині!

Автор: Влада Май

Суспільство, 23.03.2021 12:48