Інфраструктура КПВВ не справляється з кількістю перетинаючих

19 БЕРЕЗНЯ 2018 16:32

Інфраструктура контрольних пунктів в'їзду-виїзду в зоні АТО не відповідає кількості людей, які перетинають лінію зіткнення. Про це заявляє УВКПЛ ООН у доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні, передає TrueUA.

Згідно з даними комісії УВКПЛ, в листопаді 2017 року лінію зіткнення перетинали 1,042 млн разів, у грудні - 1,089 млн. В січні у зв'язку з святами кількість перетинів скоротилося до 748 тисяч. За станом на кінець звітного періоду доповіді, 15 лютого 2018 року, лінію дотику через 5 офіційних КПВВ перетнули 670 тисяч разів.

Комісія особливо відзначає недоступність медичної допомоги на пунктах пропуску, довгі черги, через які людям доводилося по кілька годин чекати при мінусовій температурі, і важкодоступність КПВВ для інвалідів, сімей з дітьми та літніх людей.

Окремо в доповіді наголошується, що Тимчасовий порядок, прийнятий 14 квітня 2017 року і гарантуючий безстрокову дію пропусків на перетин лінії зіткнення, так і не був реалізований. Подача заяв на продовження пропусків проводиться в електронному вигляді, що ускладнює їх отримання для тих, хто позбавлений доступу до комп'ютерів та інтернету.

Більшість проблем, впевнені в УВКПЛ, пов'язані з тим, що КПВВ не мають ніякого юридичного статусу та не підпорядковуються єдиному держоргану, на який лягала відповідальність за їх облаштування та функціонування. Розпорядження передати майно КПВВ комунальним підприємствам, доручене військово-цивільних адміністраціям на місцях президентом Порошенко в жовтні 2017 року, досі не було виконано.

Представники УВКПЛ ООН настійно рекомендують українському уряду збільшити кількість КПВВ, забезпечити достатній рівень надаваних ними послуг, у тому числі організувати доступ до питної води, санітарних споруд та медичного обслуговування, а також створити інфраструктуру для людей з інвалідністю.

Події, 19.03.2018 16:32