Каучсерфінг як альтернатива готелям: подорожі по-новому

14 ГРУДНЯ 2021 08:25

Каучсерфінг: що це, який найпопулярніший сайт для пошуку безкоштовного житла, яким повинен бути профіль на що звертати увагу під час пошуку хостів, його переваги. Про це читайте у матеріалі Юлії Бучацької.

Раніше зазвичай, під час подорожей, люди зупинялися наніч в готелях. Зараз ж ця тенденція відходить. Популярності ж набуває каучсерфінг.

Що ж таке каучсерфінг?

Каучсерфінг(з англ - мандрівка диванами) - це одна із найбільших мереж гостинності.

Вона об’єднує мандрівників зі всього світу, допомагає ближче познайомитись і один з одним, і з певною країною, локальними звичаями, традиціями.  

Це коли місцеві надають своє житло мандрівникам на безоплатній основі.

Де шукати каучсерфінг?

Є різні способи пошуку безкоштовного житла за кордоном, зокрема можна проглядати у  спеціальних групах в соціальних мережах.

Проте перший і найбільш популярний для пошуку хостів(тих, хто приймає у свій дім мандрівників) - це сайт couchsurfing.com.

Ідея такого сайту виникла ще 1999 р., коли Кейсі Фентон під час подорожі до Ісландії вирішив спробувати знайти безкоштовне житло. Чоловік  відправив 1500 листів місцевим студентам з проханням переночувати. Тоді відгукнулось більше 50 людей, і це перевершило сподівання Фентона. Того ж року він заснував сайт couchsurfing.com.

Зараз тут зареєстровано 14 млн користувачів, з більше ніж 200 000 міст. Всі вони бажають або в когось переночувати, або не проти поділитися своїм помешканням, показати свої звичаї, цікаві локальні місця.

Яким повинен бути профіль на сайті каучсерфінгу?

Першим кроком реєстрації на сайті є створення профілю. Після - розробники рекомендують доповнити інформацію про себе, додати світлини, описати свої вподобання, ділитися досвідом подорожей та іншим.

Також варто одразу вказати, чи ви готові приймати гостей, чи лише подорожуєте і плануєте залишатися у когось. Окрім цього, якщо ви не можете прийняти до себе наніч, але хотіли б завести нові знайомства,  можна вказати, що ви готові лише зустрітися у своєму місті, показати цікаві місця, поспілкуватися.

Після каучсерфінгу рекомендують залишати на сайті коментарі, щоб інші люди могли зрозуміти, наскільки їм підходить певна людина.

Окрім цього, коли ви тільки збираєтесь у подорож, засновники сайту рекомендують проглянути профілі хостів, обрати тих, хто вам до вподоби. Після цього надіслати близько п’ятьом з них запити із датами, коли хочете переночувати. 

А на що зважати при виборі хоста(того, хто приймає гостей), поділилась Анастасія Назар - мандрівниця, 5 разів подорожувала у форматі каучсерфінгу:

При виборі хоста важливо:

  • дивитись, чи людина верифікована. «Для мене було важливим, щоб я знала, що це ніякий не маніяк, що мені безпечно буде їхати до тієї людини, так як я мандрувала і одна, і коли були неповнолітня», - каже Анастасія.
  • звертати увагу на відгуки про хоста. Якщо вони всі позитивні, і люди описують емоції, які їм подарувала ця людина, скоріш за все і вас добре приймуть 
  • наявність фото у профілі викликає більшу довіру
  • важливим є і опис профілю, з якого  можна більше дізнатися про людину і зрозуміти, чи підходить вона вам.

Переваги каучсерфінгу:

Якщо порівнювати з готелями, то ліжко буде в обох випадках, проте одна з найбільших переваг каучсерфінгу - це знайомство з новими людьми, звичаями, традиціями.

Також вагому роль грає і фінансова сторона. Жити у місцевих безкоштовно, зрозуміло, що значно вигідніше, ніж платити за проживання у готелі.

Окрім цього, мешканці зазвичай не лише надають житло, а й пригощають національними стравами, можуть показати як визначні пам’ятки свого міста, так і цікаві місця, про які в Інтернеті може не бути жодного слова. Тому потрібно пам’ятати, що при мандрівці до когось хорошим тоном буде віддячити господарів і привезти зі своєї країни якийсь невеликий подарунок.

Засновники пишуть:

Завдяки каучсерфінгу ви можете зупинитися в місцевих в кожній країні світу. Подорожуйте, залишайтеся у когось вдома та відчуйте світ таким, яким не можна його купити за гроші.

 

Авторка: Юлія Бучацька

Фото з відкритих джерел 

Суспільство, 14.12.2021 08:25