Фото: ілюстративне. Джерело: armyinform.com.ua

Коли почнуться перші поховання на військовому цвинтарі під Києвом: відповідь Мінветеранів

Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі у Київській області можуть розпочатися вже наприкінці літа — на початку осені цього року.

Про це заявив тимчасовий виконувач обов'язків глави Міністерства у справах ветеранів Олександр Порхун в ефірі телемарафону.

"Безпосередньо сьогодні (27 березня, — ред.) ми розпочинаємо підготовчі роботи на першу чергу. Після підготовчих робіт розраховуємо вийти 1 червня безпосередньо на будівництво першої черги", — відзначив Порхун.

Посадовець пояснив, що будівництво першої черги відбуватиметься у два етапи. Зокрема, на першому етапі організують заїзд на цвинтар, площу перед входом до комплексу, площу для проведення церемоніалу, а також перший сектор для поховань.

Так, першу частину кладовища планують ввести в експлуатацію до кінця серпня-початку вересня та розпочати поховання полеглих військових. Повністю збудувати весь комплекс Національного військового меморіального цвинтаря планують до 2027 року.

Будівництво Національного військового меморіального кладовища

Національне військове меморіальне кладовище — проект військового кладовища в Київській області, що включатиме також музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, забезпечували виконання службових обов'язків та присяги на вірність Українському народу.

У жовтні 2022 року Кабмін схвалив створення Національного військового меморіального кладовища в Києві. Спочатку Київська міська адміністрація вирішила виділити під нього урочище Лиса гора, однак це викликало спротив у жителів міста. 

У березні Мінветеранів і Мінкультури запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище біля заповідника "Биківнянські могили" в Києві, на що було навіть відведено певні земельні ділянки, однак 18 серпня в заповіднику заявили, що Національне військове меморіальне кладовище неможливо збудувати в Биківнянському лісі в стислі терміни.

Нагадаємо, у серпні минулого року Кабінет міністрів ухвалив постанову "Про реалізацію експериментального проекту зі створення Національного військового меморіального кладовища". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.03.2024 17:55