Новації в медицині: Хірурги-роботи проти раку і не тільки

24 ЛИСТОПАДА 2020 09:21

На березі Чорного моря Варна, третій за величиною місто Болгарії, виходить в лідери європейського проєкту в області персоналізованої медицини. Ініціатива ЄС передбачає переоснащення та навчання хірургів роботі з тривимірними технологіями, телемедицині і малоінвазивному втручанню з підтримкою медичних роботів.

Як інформує TrueUA з посиланням на EuroNews, на Чорноморському узбережжі Варна і її університетська клініка Санта-Марина стали центром Європейського проєкту в сфері персоналізованої медицини. Лікарня на 1300 місць протягом 5 років модернізує свою інфраструктуру, щоб стати центром високотехнологічних досліджень. Перетворення йдуть повним ходом: з грудня 2019 року в арсеналі хірургів - роботи-помічники. Вони дозволяють оперувати без прямого контакту лікаря з пацієнтом.

Координатор проєкту професор Нікола Колєв розповідає: «Операція з підтримкою роботів відрізняється від традиційної або лапараскопічної хірургії. У мене виникає почуття, що я буквально занурююся в організм хворого, що я всередині».

Загальний бюджет проєкту перевищує 12 мільйонів євро, 85% профінансовані по лінії Європейської політики згуртування, решта - кошти болгарських фондів.

Проєкт розширює можливості медиків, як наслідок, у виграші пацієнти. Роботизована підтримка особливо затребувана в абдомінальній хірургії та урології.

Технології, 24.11.2020 09:21