Фото: Twitter Ллойда Остіна

Підсумки "Рамштайну-13": Україна отримає вражаючі об'єми допомоги

У четвер, 15 червня, у Брюсселі відбулася чергова зустріч майже 50 країн-союзників України у форматі "Рамштайн". Партнери оголосили про нові пакети військової допомоги.

Підсумки тринадцятого "Рамштайну"

Міністри оборони країн-партнерів повідомили про нові пакети допомоги.

Канада оголосила про виділення пакета на 500 мільйонів доларів. Україна отримає:

  • 288 ракет AIM-7;
  • 10 000 105-мм артилерійських снарядів.

Також Канада продовжить операцію UNIFIER із навчання військових до 2026 року й сприятиме підготовці пілотів, обслуговування та підтримки українських F-16. Крім цього, країна візьме участь у центрі обслуговування танків Leopard 2 у Польщі.

Міністерка оборони Канади Аніта Ананд заявила, що 116 із 200 броньованих машин Senator уже доставлені, а ще 18 мають доставити наступного тижня в Україну.

Найближчими днями також будуть доставлені:

  • 6750 штурмових гвинтівок;
  • 1,1 мільйона патронів калібру 7,62 мм;
  • 250 000 патронів калібру 5,56 мм;
  • 70 000 снайперських боєприпасів.

Данія та Норвегія оголосили про передачу дев'ять тисяч артилерійських снарядів. Крім того, окремо Норвегія надасть сім тисяч боєприпасів із своїх запасів. Ця партія вже на шляху до України.

Водночас США разом із БританієюДанією та Нідерландами зробили внесок у фінансування додаткових украй важливих ракет ППО для України. Україна отримає сотні ракет малої та середньої дальності та відповідних систем.

Постачання вже розпочато і має завершитися протягом кількох тижнів. Йдеться про комплекси малої та середньої дальності.

Також союзники анонсували пакети підтримки на кілька років.

Норвегія та Німеччина заявили про пакети на кілька років, а Данія оголосила про приблизно 2,6 мільярда доларів для військової допомоги на 2024 рік. 

Німеччина та Польща доповіли про підтримку українських танків Leopard, а Нідерланди й Данія — про прогрес у планах тренувати українських пілотів. 

Зустріч Ллойда Остіна і Олексій Резнікова на Рамштайні

Фото: Twitter Ллойда Остіна

Навчання українських військових

Наразі на 65 майданчиках на різних континентах проходять навчання понад шести тисяч українських військових. США з початку повномасштабного вторгнення РФ підготували понад 11 тисяч бійців, і ці тренування допомогли створити 12 бригад, частина яких бере участь у контрнаступі. Також на засіданні Контактної групи учасники заслухали Командування сил США у Європі, яке займається логістикою військових постачань та координує ремонт пошкодженої техніки. 

Що партнери говорили про контрнаступ ЗСУ

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі заявив, що "контрнаступ тільки почався, ще рано говорити про його результати. Бойові дії, як завжди, спричиняють великі втрати. Але, за його словами, партнери повинні переконатися, що Контактна група надає достатньо допомоги, щоб Україна могла протистояти Росії".

Главу Пентагона Ллойда Остіна попросили прокоментувати українські втрати американської техніки у контрнаступі.

"Що стосується втрат на полі бою, то це війна і втрати будуть з обох боків. Але важливо, щоб Україна мала змогу відновити пошкоджене обладнання та повернути його в бій. Росіяни близько тисячі разів показали нам одні й ті самі п'ять машин із десяти різних ракурсів. Але, відверто кажучи, бойової спроможності в українців, як і раніше, багато", — зазначив міністр оборони США.

Глава Пентагона Ллойд Остін на засіданні Рамштайну

Фото: Twitter Ллойда Остіна

F-16 для України

Ллойд Остін подякував Данії та Нідерландам за лідерство в "коаліції літаків" та розробку плану підготовки пілотів.

"Є й інші країни, які приєдналися до роботи. Вона продовжується. Сьогодні нам розповіли про подальші плани та кроки. Мушу сказати, що всі налаштовані рішуче. Ви знаєте, що США мають затвердити систему підготовки, зробити інші кроки. Ми продовжуємо працювати з Данією та Нідерландами, звичайно, на це піде деякий час. Але наш рух уперед із цього питання відбувається енергійно і в ньому беруть участь інші партнери", — зазначив він.

Реакція України

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що на засіданні Контактної групи з оборони України було отримано запевнення від партнерів про початок навчання українських пілотів на сучасних винищувачах, а також про намір будувати "коаліцію винищувачів". Україна отримала запевнення від партнерів про початок навчання українських пілотів і про намір "разом будувати цей консорціум винищувачів"

"Сьогодні я також почув дуже важливі новини про так звану коаліцію Bird Coalition або коаліцію винищувачів. А також ми почули хороші новини від наших шведських партнерів про те, що у нас буде змога тестувати, просто тестувати їхні можливості", — повідомив Резніков.

Нагадаємо, шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія. 

За даними США, передача Україні винищувачів F-16 може тривати кілька місяцівКрім того, необхідно опрацювати низку деталей, перш ніж військові Збройних сил України зможуть використати західні літаки у великій кількості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.06.2023 19:58