Фото: Міноборони України

"Рамштайн-13": яку допомогу Україні сьогодні обговорять партнери і на що розраховує Київ

У четвер, 15 червня, у столиці Бельгії Брюсселі відбудеться тринадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України формату "Рамштайн". Воно об’єднує понад 50 країн світу. Очолить зустріч міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін.

TrueUA розповідає, яких рішень очікує від цієї зустрічі Україна, зокрема що стосується поставок зброї для переваги на полі бою над ворогом.

Деталі про зустріч

Зустріч пройде у штаб-квартирі НАТО. Цього дня на тому ж майданчику відбудеться саміт міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу. "Рамштайн-13" розпочнеться об 11:00 за київським часом — його відкриє Ллойд Остін, який і очолить переговори. Також Сполучені Штати на засіданні представлятиме генерал Марк Міллі.

За підсумками переговорів о 17:15 Ллойд Остін та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг проведуть брифінг. Після цього, о 18:00, розпочнеться засідання комісії Україна-НАТО.

Яку допомогу Україні обговорять партнери

Напередодні Пентагон повідомив, що головними темами засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" будуть посилення протиповітряної оборони та інших можливостей Збройних сил України у найближчій перспективі.

Обговорення на зустрічі у форматі "Рамштайн" зосереджуватимуться й на проведенні навчань українських пілотів і підтримці з метою посилення міці України в довгостроковій перспективі.

До того ж партнери обговорять поставку Україні запасних частин до техніки, надання інструкцій з технічного обслуговування та ремонту військової техніки у польових умовах. Крім цього, буде порушено питання оперативної сумісності озброєнь, модернізацію та можливості військово-промислових комплексів країн-партнерів.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що тема навчань українських пілотів має стати ключовою під час зустрічі міністрів оборони країн-союзників України у форматі "Рамштайн".

На що розраховує Україна від сьогоднішнього "Рамштайну"

Міністр оборони України Олексій Резніков напередодні повідомляв, що від засідання Україна очікує аналогічного рівня підтримки з боку партнерів. За словами міністра, в рамках засідання українська сторона буде обговорювати детальні речі "літакової коаліції". 

"В цьому випадку ми говоримо поки що про підготовку пілотів і не тільки пілотів, а й наших техніків та інженерів, які будуть займатися обслуговуванням літаків. Тому що це дуже складна система. Предметно питання обговорюватимуться з командами міністерств оборони Нідерландів, Данії, США та інших країн, які приєдналися до цієї коаліції", — зазначав Резніков.

Міністр вказував, що до складу української делегації входять представники Повітряних сил. 

"Командувач ПС генерал Микола Олещук виділив своїх відповідальних офіцерів, які курують підготовку пілотів та логістичні питання. Далі решта. Все, що стосується  ППО, снарядів амуніції, артилерії. Наші пріоритети не змінилися. Ця війна це війна ресурсів. Ресурсів — значить не тільки зброї, а й спроможностей її ремонтувати, обслуговувати та все, що до цього дотичне", — додавав Резніков.

До того ж, за його словами, для України є важливі питаннями щодо відкриття різного типу хабів з ремонту та оснащення техніки.

Коаліція винищувачів для України

Шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія. 

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначав, що військові Збройних сил України чекають початку навчання на винищувачах F-16. За даними США, передача Україні винищувачів F-16 може тривати кілька місяцівКрім того, необхідно опрацювати низку деталей, перш ніж військові Збройних сил України зможуть використати західні літаки у великій кількості.

Відомо, що українські пілоти вже цього літа можуть почати підготовку з управління винищувачами F-16 американського виробництва. Це стане першим кроком до забезпечення ЗСУ потужним і довгостроковим потенціалом у війні з Росією.

Нагадаємо, попередня зустріч у форматі "Рамштайн" відбулася 25 травня. На засіданні було ухвалено низку ключових рішень для нашої держави. Зокрема, щодо поставок Україні зброї. В пріоритеті системи ППО, а також напрацьовувалися шляхи передачі Україні сучасних винищувачів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.06.2023 10:00