Фото: Міноборони України

Підсумки "Рамштайну": яку допомогу отримає Україна після зустрічі союзників

У четвер, 25 травня, союзники України провели чергову зустріч у форматі "Рамштайн". На засіданні було ухвалено низку ключових рішень для нашої держави.

TrueUA розповідає про підсумки дванадцятого "Рамштайну".

Захист українського неба

Міністр оборони США Ллойд Остін присвятив свій виступ посиленню захисту України, зокрема, постачання снарядів калібру 155-мм, систем протиповітряної оборони, радарів та іншої амуніції.

Глава Пентагона акцентував на останніх анонсах від країн-союзників:  

  • Німеччина оголосила про постачання танків Leopard;
  • Данія взяла зобов'язання щодо систем протиповітряної оборони;
  • Франція — щодо "легких танків" AMX-10 RC. 

Також союзники продовжать тренувати українських військових на своїх полігонах: вже розпочалася підготовка екіпажів танків M1 Abrams.

Станом на травень 2023 року Україна отримала від західних союзників військової допомоги на 65 млрд доларів.

"Весь світ зараз бачить, що робить Україна. Він бачить, що Росія продовжує застосовувати гіперзвукові ракети. Завдяки сучасним системам Patriot зараз Україна здатна 100-відсотково збивати ворожі ракети. І ми вже бачили це насправді. Росії не вдається домінувати в повітряному просторі України Тому фокус нашого обговорення буде саме на безпечному небі", — заявив Ллойд Остін.

Ключові домовленості

  • Коаліція F-16

Ллойд Остін наприкінці зустрічі у форматі "Рамштайн" детально розповів про авіаційну коаліцію, яка розпочне роботу з підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Він подякував Данії та Нідерландам, які вирішили очолити європейську коаліцію.

"Це буде серйозний процес, але завдяки координації в рамках нашої контактної групи, це стане можливим. Наші колеги з цих країн співпрацюватимуть із США та іншими союзниками, щоб розробити програму навчання. Норвегія, Португалія, Бельгія та Польща також зроблять свій внесок, і ми чекаємо, що приєднаються й інші країни", — заявив Остін.

Він наголосив, що програму мають підготувати швидко, щоб пілоти вже найближчими тижнями розпочали освоєння F-16.

  • Критичне обладнання

На засіданні "Рамштайн" союзники обговорили довгострокову підтримку України: це стосується насамперед критичного обладнання. Міністри країн-учасниць підтвердили намір наростити військове та промислове виробництво.

  • Танки Leopard

Учасники "Рамштайну" обговорили постачання важких танків Leopard для України, а саме програми, що охоплюють необхідні ресурси для цього. Вони також домовилися створити центр з технічного обслуговування танків.

  • Системи ППО

Найбільшу увагу учасники контактної групи приділили захисту українського неба. При цьому глава Пентагона ухилився від відповіді, скільки винищувачів F-16 можуть надати саме США.

"Ми зосереджені на тому, що Україні треба захистити громадян та свою інфраструктуру. Але коли ми говоримо про повітряний простір, ми концентруємося саме на наземних можливостях. Зараз можна бачити, що було надано вже разючу кількість (засобів ППО, — ред.), але цього недостатньо. І ми продовжуватимемо роботу в цьому напрямі", — сказав Остін.

Союзники намагаються закрити українське небо швидким, дешевим і найефективнішим способом. Про це заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі

"Коли ми говоримо про F-16, то вартість навіть десятка таких винищувачів дуже висока. А щоб протистояти росіянам у повітрі, треба мати дуже багато винищувачів. Підбивши фінансові підсумки, ми розуміємо, що швидше і дешевше буде вкластися в системи ППО, щоб закрити небо над Україною", — заявив Міллі.

Від кого чекати підтримки

  • Фінляндія

Уряд Фінляндії виділив 16-й пакет військової допомоги на 109 млн євро: він включає зенітне озброєння та боєприпаси. Варто відзначити, що загальна допомога Фінляндії для нашої держави вже становить 1,1 млрд євро.

  • Швеція

Скандинавська країна приєдналася до авіаційної коаліції. За попередніми даними, кількох українських пілотів допустять до базової підготовки та випробувальних польотів на винищувачах JAS 39 Gripen. Це можна розглядати як перший крок до того, що Україна може придбати ці літаки.

Однак існують певні проблеми з цього питання:

  1. По-перше, зараз у Швеції небагато таких винищувачів, і всі вони перебувають на бойовому чергуванні.
  2. По-друге, для України є пріоритетними американські F-16. Йонсон наголосив, що щодо Gripen йдеться швидше про довгострокову перспективу.
  • Литва

У Міноборони Литви Арвідас Анушаускас анонсував новий пакет, до якого увійдуть безпілотники, боєприпаси, сухі продовольчі пайки та інша підтримка.

"Наша підтримка України — це інвестиції у нашу власну стійкість, стримування та оборону. Тільки перемога України допоможе відновити мир та стабільність у євроатлантичному просторі", — додав він на зустрічі "Рамштайн".

Нагадаємо, президент США Джозеф Байден під час свого виступу заявив, що місце Марка Міллі, який обіймає посаду голови генерального штабу США, займе генерал Чарльз Браун. Він замінить чинного очільника генштабу Марка Міллі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.05.2023 22:32