Фото: Pixabay

Коли українські пілоти можуть почати навчання на F-16: заява Нідерландів

Українські пілоти вже цього літа можуть почати підготовку з управління винищувачами F-16 американського виробництва. Це стане першим кроком до забезпечення Збройних сил України потужним і довгостроковим потенціалом у війні з Росією.

Таку заяву зробила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, пише Reuters. Нідерландська посадовиця зауважила, що країни-партнери прагнуть увести у дію програму підготовки пілотів протягом шести місяців. За її словами, українці можуть поїхати на навчання до Данії, адже саме там є необхідні льотні тренажери.

"Це літо — наша амбіція. І ми подивимося, наскільки це реалістично для початку програми навчання", — сказала Оллонгрен.

Міністр оборони Нідерландів зауважила, що Бельгія і Люксембург візьмуть участь у програмі навчання за підтримки США. Також свою допомогу запропонували Франція і Велика Британія.

"Коли війна закінчиться, Україна повинна бути в змозі захистити себе, щоб утримати Росію від нових спроб. І я думаю... це те, що бачать і українці. Це дуже сильна система озброєнь. Це дуже сильний потенціал. Але вона не буде доступна найближчим часом, і президент Володимир Зеленський, звичайно, знає про це", — сказала Оллонгрен.

За даними Reuters, навчання стартує з двох груп по 12 українських пілотів, які вже мають досвід польотів на радянських МіГах. Міністр не уточнила початкового розміру програми.

Нагадаємо, шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія. Згодом міністр оборони України Олексій Резніков привітав створення авіаційної коаліції та зазначив, що військові Збройних сил України чекають початку навчання на винищувачах F-16.

За даними США, передача Україні винищувачів F-16 може тривати кілька місяців. Крім того, необхідно опрацювати низку деталей, перш ніж військові Збройних сил України зможуть використати західні літаки у великій кількості.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.06.2023 21:53