Фото: finance.ua

Авіаційна коаліція: які країни навчатимуть українських пілотів керувати F-16

Шість країн об’єднали зусилля для роботи над забезпеченням України бойовими повітряними силами. Зокрема, це Велика Британія, США, Бельгія, Нідерланди, Данія та Португалія.

Про перші п'ять країн повідомив прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак у Twitter. А з приводу допомоги Португалії України поінформував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Велика Британія працюватиме разом зі США, Нідерландами, Бельгією та Данією, щоб надати Україні необхідні їй бойові повітряні сили й засоби", — повідомив Сунак.

Водночас Кулеба зазначив, що Португалія також приєдналася до авіаційної коаліції, у межах якої готова допомогти з навчанням українських льотчиків і механіків.

"Португалія продемонструвала лідерство, долучившись до танкової коаліції. Враховуючи інтенсифікацію російських ракетних обстрілів українських міст і сіл, критично важливо, аби Україна мала спроможність скинути Росію з українського неба", — наголосив міністр.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна вже тривалий час закликає своїх союзників передати сучасні винищувачі для протистояння російській армії, захисту неба та контрнаступальних операцій. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу. За його словами, американські літаки могли б остаточно покінчити з домінацією РФ у повітрі.

19 травня Джо Байден підтримав тренування українських військових на F-16. Про це він заявив лідерам G7 на саміті у Хіросімі. 

"Оскільки навчання відбуватимуться протягом наступних місяців, наша коаліція країн, які беруть участь у цих зусиллях, вирішить, коли насправді надати літаки, скільки ми надамо і хто їх надасть", — передав слова Байдена американський чиновник. 

Президент України Володимир Зеленський подякував йому за таке рішення.

Нагадаємо, за даними Повітряних сил, українські пілоти зможуть опанувати американські винищувачі F-16 за чотири місяці. Такі висновки зробили американські партнери. Йдеться не лише про навички зліт-посадка, а про ведення бойових дій, застосування озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.05.2023 00:18