Фото: Офіс президента України

Зеленський відреагував на рішення Байдена щодо "міжнародної коаліції винищувачів"

Президент України Володимир Зеленський відреагував на рішення свого американського колеги Джо Байдена підтримати "міжнародну коаліцію винищувачів". 

Звернення із подякою він опублікував у Twitter. Зеленський зазначив, що це суттєво зміцнить нашу армію в небі.

"Вітаю історичне рішення США та президента підтримати міжнародну коаліцію винищувачів", — написав він.

Також президент додав, що розраховує "обговорити практичну реалізацію цього рішення під час саміту G7 у Хіросімі", чим фактично підтвердив свою особисту участь у зустрічі лідерів "Групи семи" в Японії.

За даними ЗМІ, президент США Джо Байден на саміті "Групи семи" в Японії підтвердив участь Вашингтона в ініціативі союзників із підготовки українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. Раніше цього тижня Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на закупівлю F-16 для України.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу. За його словами, американські літаки могли б остаточно покінчити з домінацією РФ у повітрі.

Нагадаємо, за даними Повітряних сил, українські пілоти зможуть опанувати американські винищувачі F-16 за чотири місяці. Такі висновки зробили американські партнери. Йдеться не лише про навички зліт-посадка, а про ведення бойових дій, застосування озброєння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.05.2023 19:36