Полковник проти генерал-полковника

12 ЛИПНЯ 2019 16:18

Брудні технології українських виборів на прикладі роботи українських тролів, які намагаються підірвати імідж лідера партії «Сила і Честь» Ігоря Смешка і підняти рейтинг Анатолія Гриценка.

На виборах традиційним стало використання проплачених Інтернет тролів, які формують громадську думку - в тому числі шляхом поширення неправдивої інформації, пише військово-політичний оглядач Олександр Коваленко на своїй сторінці в Facebook.

«І цілком звичним явищем для українських виборів стало використання не тільки оплачуваних «балакучих голів» в ЗМІ, але і так званих інтернет-тролів», - пише оглядач.

Далі Коваленко пропонує розглянути приклади роботи такої тролеферми.

«… мені в руки потрапила дуже цікава інформація, а саме внутрішнє листування робочої групи інтернет-тролів в месенджері Telegram, яка веде брудну політичну кампанію «чорного піару». Причому потрапила від співробітника однієї з таких «ферм», - зазначає Коваленко.

«І, в принципі, цією темою мене мало чим здивуєш, якщо не одне «але», яке мене і змусило більш детально вивчити суть проблеми», - додав він.

Далі Коваленко пише, що йому скинули «пакован» скрінів «чорної піар компанії», замовником якої став штаб Анатолія Гриценка, з атакою на партію Ігоря Смешка. Виходить такий собі спаринг колишнього міністра оборони - проти колишнього начальника військової розвідки і екс-глави СБУ. Полковник проти генерал-полковника.

«З скрінів видно, як відбувається формування наративів по дискредитації Ігоря Смешка, на підтримку Анатолія Гриценка і координується робота по їх поширенню. Хто є виконавцем, а саме, що за PR-компанія, назва, адреса «ферми» і прізвища координаторів так само були повідомлені. А тому, якщо у ЗМІ є бажання відвідати даний об'єкт на Подолі - ласкаво прошу», - пише Коваленко.

Що ж до організації роботи, то в складі троль-груп молоді люди 20-30 років працюють в три зміни, кожна з 10 чоловік. Місячна зарплата одного троля становить близько 9 тис гривень.

«Так само примітно, що під цю компанію фірма закупила нове обладнання, комп'ютери і була створена спеціальна захищена мережа. На вході в офіс - охорона, яка вилучає у сторонніх людей телефони та інші засоби зняття інформації», - зазначає Коваленко.

Однак, незважаючи на таку серйозну підготовку, скріни говорять про те, що все ж процес організували, м'яко кажучи профани.

Як приклад Коваленко вказує, що на одному з скрінів є установка від координатора під ім'ям Сергій Казик: «Топимо за Гриценко і хейтим Смешко» з подальшим перерахуванням наративів:

- за Смешко стоїть Медведчук і Пінчук, які через нього хочуть завести старі кадри Януковича у владу;

- Смешко - «підставний кандидат, якого створили спеціально проти Гриценка»;

- він продає місця в списку;

- він працював при Порошенко, виходив на «112» каналі;

- Смешко є нібито кандидатом проросійської спрямованості - тому йому слід приписувати зв'язку з КДБ (хоча насправді він працював у військовій розвідці - прямому конкуренті КДБ).

«Забавно, але через деякий час «російський слід» чергується з американським - тролям рекомендують називати Смешко «американським шпигуном, він завербований ФБР», тому його потрібно посадити за держзраду», - підкреслює Коваленко.

Так само з листування видно, крім самого Смешка рекомендується «хейтити» керівника штабу партії «Сила і Честь» Дмитра Гордона, але при критиці не рекомендується використовувати мати і відверті образи.

«Зрозуміло, в листуванні присутній і звітність роботи троль-ферми:«1 фб Смешко 25»,« 6 фб Смешко 25»,«7 фб Смешко 25»і т.д. Ці цифри означають, що на під того або іншого запису на сторінці Смешко залишено 25 коментарів. В цілому, норма денної зміни - 300 коментарів, нічний - 200 коментарів», - пише Коваленко.

Власне, підкреслює Коваленко, «хлопці працюють, не покладаючи рук», але в контексті гострої зацикленості їх «господаря» на Вікторі Медведчуку, при цьому виникає вже підозра, «а до кого особисто Гриценко не рівно дихає?» Адже часто в нашому житті все по Фрейду!

За матеріалами сайта Politua

Політика, 12.07.2019 16:18