Фото: Facebook Олени Паренюк

Повторення Чорнобиля не буде: вчена розповіла про наслідки ймовірного підриву ЗАЕС

Науковиця Інституту проблем безпеки атомних станцій НАН України Олена Паренюк заявляє, що потенційна загроза на Запорізькі атомній електростанції не стане повторенням Чорнобиля. За її словами, це не можливо тому, що реактори на Запорізькій атомній станції зупинені.

Про це Олега Паренюк повідомила в ефірі телемарафону. Вона зауважила, що жоден реактор на Запорізькій АЕС не виробляв електроенергію вже з вересня. Зокрема, й реактор №5, який рашисти тримають у гарячому зупині.

"Це означає, що там не було ланцюгової реакції, що велика кількість короткоживучих радіонуклідів, які становили величезну загрозу після Чорнобиля, вже розпалася", — каже експерт.

По-друге, зауважила Науковиця Інституту проблем безпеки атомних станцій НАН України, решта блоків охолоджені, тобто температура пального  становить 70 градусів, а всередині реактора борна кислота.

"А це означає, що не буде такого потужного теплового вибуху, який був індукований власне самим пальним на Чорнобилі", — пояснила фахівець.

Які області опиняться під загрозою у разі вибуху на ЗАЕС?

За даними "Енергоатома", наслідки теракту на ЗАЕС відчують чотири області України. Сама компанія назви цих областей не перелічує, але вказані очільники військових адміністрацій, які взяли участь в обговоренні:

  • Запорізька область;
  • Дніпропетровська;
  • Херсонська;
  • Миколаївська.

Водночас, за даними МОЗ, у випадку російського теракту Київ залишається поза межею впливу наслідків. Профільний міністр Віктор Ляшко зазначав, що у разі найгіршого сценарію з ситуацією на ЗАЕС необхідно буде слухати рекомендації, оскільки вони прив'язані до конкретної ситуації та радіаційного моніторингу.

Нагадаємо, раніше українська розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій атомній станції. За словами голови ГУР Кирила Буданова, окупанти все підготували для цього. Водночас українська влада неодноразово звертала увагу західних партнерів, що росіяни мінують ЗАЕС і Каховську ГЕС, бо бачать відсутність адекватної союзної реакції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 02.07.2023 04:45