Фото: Енергоатом

Що робити в разі аварії на ЗАЕС: важливі поради науковиці

Не можна виключати ймовірність катастрофи на Запорізькій атомній електростанції через дії російських окупантів. Проте навіть у разі найгіршого сценарію витік радіації не буде масштабним.

Про це розповіла науковиця Інституту проблем безпеки атомних станцій НАН України Олена Паренюк в ефірі національного телемарафону.

Вона зазначила, що найбільше постраждають території та населені пункти знизу за течією Дніпра, тобто — Херсонська область, південь Запорізької.

"Людям, які там живуть, варто запастися питною та технічною водою, не вживати воду з Дніпра, мати у запасі рукавички та респіратори. І щойно люди почують сигнал тривоги, увімкнути радіо чи телевізор, подивитися повідомлення від влади й вдягнути респіратори та рукавички", — розповідає експерт.

У разі вчинення росіянами теракту науковиця радить закрити повністю всі вікна, щоб повітря ззовні не проникло в приміщення. У випадку, якщо людина перебуватиме на вулиці, потрібно прийти додому, роздягнутися й помитися водою, яка є у закритих контейнерах. Одяг варто скласти у пластиковий пакет, увімкнути радіо й чекати на вказівки влади.

Крім цього, важливо користуватися респіратором. Якщо його немає, можна скористатися марлевою пов'язкою або взяти кілька медичних масок.

"Дві-три маски вдягнути, і цього буде достатньо. Звичайно, якщо є респіратори з більшим рівнем захисту, можна використовувати їх. Важливо захистити дихальні шляхи від пилу, який підіймається. Якщо немає респіратора під рукою, можна навіть закритися шарфом", — рекомендує Паренюк.

Загроза вибуху на ЗАЕС

Запорізьку АЕС окуповано російськими військами з перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україні в лютому 2022 року. Вже неодноразово повідомлялося, що на території станції окупанти тримають особовий склад і техніку, а також замінували її.

22 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть розмірковувати над скоєнням терористичного акту з викидом радіаціапорізькій АЕС. Таку заяву він зробив після наради з представниками ГУР та СБУ. Президент нагадав, що РФ використовує Запорізьку атомну станцію як елемент своєї агресії.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки відреагували на можливий теракт на Запорізькій АЕС. Там, попри останні заяви української влади про підготовку Росією підриву на ЗАЕС, наразі не вважають "неминучою" загрозу теракту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.07.2023 03:35