Фото: usembassy.gov

США відреагували на можливий теракт росіян на Запорізькій АЕС: чи є загроза

Сполучені Штати Америки відреагували на можливий теракт на Запорізькій АЕС. Там, попри останні заяви української влади про підготовку Росією підриву на ЗАЕС, наразі не вважають "неминучою" загрозу теракту.

Про це заявив представник Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі на брифінгу. Він зазначив, що, окрім бурхливої риторики, США не бачать жодних ознак того, що є якийсь намір застосувати ядерну зброю на території України.

"Я не збираюся вдаватися до конкретних розвідувальних даних. Скажу лише, що ми дуже уважно стежимо за цим. Ми бачили ці звіти. Як ви знаєте, у нас є можливість моніторити радіоактивність поблизу станції, і ми не бачили жодних ознак того, що ця загроза є неминучою. Але ми стежимо за цим дуже, дуже уважно", — заявив Кірбі.

Він також додав, що США наразі не бачать і можливості застосування Росією своєї ядерної зброї.

Загроза ядерного вибуху в Україні

Запорізьку АЕС окуповано російськими військами з перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україні в лютому 2022 року. Вже неодноразово повідомлялося, що на території станції окупанти тримають особовий склад і техніку, а також замінували її.

22 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть розмірковувати над скоєнням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС. Таку заяву він зробив після наради з представниками ГУР та СБУ. Президент нагадав, що РФ використовує Запорізьку атомну станцію як елемент своєї агресії.

Вже за кілька днів голова української розвідки Кирило Буданов повідомив, що російські терористи розробили та затвердили план із ймовірного підриву ЗАЕС. Наразі потрібен лише наказ його виконати. Він зауважив, що українській військовій розвідці вдалося встановити, що російські війська перекинули заряджену вибухівкою техніку до чотирьох із шести енергоблоків.

Нагадаємо, раніше Міністерство охорони здоров'я пояснило, які препарати мають бути в аптечці на випадок у разі надзвичайної ситуації на Запорізькій атомній електростанції, яка розташована під окупацією росіян. У відомстві зазначили, що ця інформація стосується лише мешканців 50-кілометрової зони навколо ЗАЕС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.06.2023 07:59