Фото: ілюстративне. Джерело: "Укрінформ"

Російські спецслужби можуть бути причетні до виникнення "гаванського синдрому" у дипломатів США, — розслідування

Агенти російської військової розвідки можуть бути причетними до так званого "гаванського синдрому", який трапився із сотнею американських чиновників з Федерального бюро розслідувань США, Центрального розвідувальне управління та Держдепартаменту.

Про це свідчить спільне розслідування видань The Insider, 60 minutes та Der Spiegel.

Що таке "гаванський синдром"

Сукупність симптомів, які здебільшого відчувають за кордоном урядовці та військовий персонал США. Симптоми варіюються за тяжкістю від болю та дзвону у вухах до когнітивної дисфункції. Хвороба дістала свою назву після одного з наймасштабніших інцидентів 2016 року в столиці Куби, де багато американських і канадських працівників місцевого консульства зіткнулися з дивним явищем: їм раптово ставало погано, вони відчували сильний тиск, напад нудоти та паніки, скаржилися на дивні звуки — симптоми переслідували їх роками.

Що встановили розслідувачі

Журналісти-розслідувачі встановили, що співробітники військової частини 29155 Головного управління генерального штабу ЗС РФ можуть бути причетні до проблем зі здоров'ям американських дипломатів. Зокрема, за даними журналістів, вони приїжджали в ті міста, де в посадовців США незабаром проявлявся "гаванський синдром". Зокрема, час і місце виникнення хвороби збігаються з поїздками співробітників військової частини 29155 ГРУ в ЄС, Китай, Грузію та інші регіони. Саме цей підрозділ повʼязують з отруєннями Сергія та Юлії Скрипалів у 2018 році у Великій Британії та бізнесмена Омеляна Гебрева в Болгарії. Для їхнього отруєння використовували нервово-паралітичну речовину "Новачок".

Розвідка РФ причетна до "гаванського синдрому"

Співробітники ГРУ РФ, які можуть бути причетними до "гаванського синдрому" у дипломатів США. Інфографіка: The Insider

У розслідуванні наголошується, що пересування агентів Головного управління генштабу РФ Європою 2014 року збіглися із "серією дивних атак" на співробітників американського консульства у Франкфурті-на-Майні. У 2016-2017 роках у Китаї після прильоту групи агентів 29155 американські дипломати почали повідомляти про дивні проблеми зі здоров'ям. У 2021 році у Грузії, де перебували співробітники з підрозділу 29155, у дружини американського дипломата, ім'я якої не розкривається, діагностували синдром Мінора. "Дивні збіги" також зафіксовано в Белграді та Ханої 2021 року.

За словами військового Грега Едгріна, який керував розслідуванням Міноборони США щодо "аномальних інцидентів зі здоров’ям", усі, хто зазнав нападу, працювали проти Росії й мали в цьому успішні результати. Водночас дехто з тих, проти кого здійснили такий напад, вважає, що для нього застосували секретну зброю, що стріляє високоенергетичним променем мікрохвиль або ультразвуком. 

Журналісти також знайшли документ, що підтверджує — заступник командира частини № 29155 ГРУ Іван Терентьєв отримав держзамовлення на вивчення "потенційних можливостей нелетальної акустичної зброї під час військових (бойових) дій у місті". Невідомо, про яку саме зброю йдеться. Розслідувачі зазначають, що хоча прямих доказів на користь причетності ГРУ до використання "акустичної зброї" немає, тепер американська влада може переосмислити своє ставлення до "гаванського синдрому".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російські пропагандисти країни-окупанта продовжують активну фазу інформаційної операції "Перун". Вона спрямована на дестабілізацію політичної ситуації в Україні та країнах Заходу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.04.2024 12:33