Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Російська армія збільшує темпи наступальних операцій на фронті: зведення естонської розвідки

Російська армія, як і раніше, володіє ініціативою на українському фронті, а темп операції знову почав наростати. Водночас агресору не вдалося здобути значних успіхів на лінії зіткнення.

Про це повідомив командувач розвідувального центру сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг, пише ERR.

В огляді, наданому естонським міноборони 8 березня, полковник Ківісельг повідомив, що темпи операції РФ в Україні, які за цей час знизилися, знову почали зростати. Особливо це стосується сухопутних військ. Попри збільшення темпів операції, оперативно-тактичні цілі Росії, як і раніше, залишаються невиконаними.

За словами Ківіселя, Росія звернула увагу на пошук можливих слабких місць в обороні України

На Північному напрямку Росія продовжує демонструвати свою силу

"Підрозділи збройних сил Російської Федерації продовжили демонструвати свою силу у Курській та Брянській областях. Здійснено дальні вогневі обстріли української громадянської інфраструктури, розташованої у Сумській, Чернігівській та Харківській областях. Диверсійна діяльність продовжується та у прикордонних з Російською Федерацією районах", — сказав Ківісельг.

На Луганщині основна активність спостерігалася на лінії Куп'янськ-Кремінна-Сватово. Збройні сили РФ захопили додаткові території у Куп'янському та Лиманському районах, повідомив Ківісельг. За його словами, ймовірна мета Росії у Куп'янському районі — отримати контроль над ділянкою річки Оскіл та ділянкою річки Жеребець у напрямку Лиману.

"Хоча збройні сили Російської Федерації зберігають ініціативу на всій лінії фронту, просування Російської Федерації на Луганському напрямку за тиждень було дуже незначним, і РФ не вийшла на вищезгадані річкові рубежі", — сказав Ківісельг.

На Донецькому напрямку основні бойові дії розгортаються у районах Бахмут та Авдіївка

"В обох регіонах збройні формування Російської Федерації просунулися вперед. На щастя, це дуже незначною мірою. На північному заході та заході Бахмутського району є певні зрушення. На фронті істотних змін не відбулося. "Район Авдіївіка. Українці змогли створити свої дві лінії оборони і тим самим запобігли подальшому наступу Російської Федерації", — сказав Ківісельг.

На Донеччині Російська Федерація досягла невеликих успіхів на заході та південному заході

За напрямками Запоріжжя та Херсон активність була дещо нижчою, як і на попередньому тижні.

"Найбільша активність спостерігалася на напрямках Роботиного та Вербового, де Російська Федерація намагалася просунутися", — йдеться у заяві Ківісельга.

На лівому березі Дніпра українські Збройні сили досі утримують створені там плацдарми та відбивають атаки РФ у регіоні. Українці продовжують утримувати свої позиції на східному березі Донецька, сказав Ківісельг.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни заявили, що перехоплення Україною ініціативи у росіян на полі бої залежить від надання західної військової допомоги. Відтак, будь-які затримки щодо постачі озброєння відкладуть ці зусилля.

Водночас розвідка Литви вважає, що з нинішньою інтенсивністю війська країни-агресорки матимуть достатньо ресурсів для ведення війни проти України ще щонайменше два роки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.03.2024 19:11