Фото: Генштаб ЗСУ

У ISW проаналізували можливість України перехопити ініціативу на фронті

Перехоплення Україною ініціативи у росіян на полі бої залежить від надання західної військової допомоги. Відтак, будь-які затримки щодо постачі озброєння відкладуть ці зусилля.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Фахівці Інституту зауважили, що спроба України перехопити ініціативу у 2024 році має підстави з погляду оперативної доцільності.

"Росія зможе визначати місце, час, масштаб і вимоги до бойових дій в Україні доти, доки вона зберігатиме ініціативу на всьому театрі воєнних дій, що може дозволити РФ змусити Україну витрачати матеріальні засоби і живу силу на реактивні оборонні операції, позбавляючи Україну можливості накопичити матеріальні засоби, необхідні для майбутніх контрнаступальних операцій", — наголосили аналітики.

До того ж у ISW вважають, що для України було б нерозумно поступатися перевагою ініціативи на полі бою Росії на довший час, ніж це є необхідним. Проте від того, на скільки швидко українська армія буде отримувати допомогу від партнерів, залежатимуть і подальші події на фронті. 

Експерти зазначили, що дефіцит матеріальних засобів змушує українські війська доукомплектовувати їх, а невизначеність щодо майбутньої допомоги, ймовірно, обмежує українське оперативне планування.

"Затримки з наданням критично важливої допомоги, змусять Україну ухвалювати складні рішення щодо розподілу ресурсів між майбутніми оперативно важливими контрнаступальними операціями та поточними українськими оборонними операціями проти російських нападників, які наразі утримують ініціативу", — йдеться у звіті.

Нагадаємо, що секретар Ради Національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив сьогодні, що ситуація на фронті залишається напруженою. Проте, попри деякі проблеми, українські військові продовжують виборювати незалежність України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.03.2024 07:34