Супутниковий знімок. Фото ілюстративне

Росія атакує Україну завдяки супутниковим знімкам від американських компаній, — ЗМІ

Росія проводить удари по Україні завдяки супутниковим знімкам, які надають американські компанії. Однак наразі немає жодних запобіжників, аби зупинити цей процес.

Такий висновок зробили автори статті у виданні The Atlantic.

За їхніми словами, раніше цього місяця президента України Володимира Зеленського дуже роздратувало те, що США не надали протиракетні системи та системи боротьби з безпілотниками. Під час удару по Одесі 2 березня загинуло 12 осіб, п'ятеро з них діти.

"У світі вдосталь систем протиракетної оборони. Затримка постачання в Україну зброї, систем протиракетної оборони для захисту наших людей призводить, на жаль, до таких втрат", — такі слова Зеленського наводять автори статті.

Однак, за словами медійників, є люди в уряді України, які висловлюють ще глибше розчарування: а якщо американці, крім того, що не надсилають оборонну допомогу Україні, надсилають наступальну допомогу Росії? Українське військове джерело повідомило автору статті, що удари дальнього радіуса дії Росії крилатими ракетами, які є однією з найдорожчих видів зброї в її неядерному арсеналі, відбуваються з використанням супутникових зображень, наданих американськими компаніями.

Джерело журналістів стверджує, що послідовність зрозуміла: супутник робить знімки місця, а через декілька днів чи тижнів падає ракета. Інший супутник вирушає для отримання додаткових зображень пізніше, можливо, щоби перевірити ступінь пошкоджень.

"Кількість збігів, коли зображення супроводжуються ударами, занадто велика, щоби бути випадковою", — зазначив співрозмовник журналістів.

Випадки в Миргороді та Львові

У матеріалі звернули увагу на деякі закономірності. Зокрема, за тиждень до 2 квітня 2022 року, приблизно через місяць після повномасштабного вторгнення Росії, американські компанії принаймні дев’ять разів запитували зображення віддаленого аеродрому поблизу Миргорода. Це не є особливо цікаве місце, але 2 квітня туди впали ракети.

Дослідники з’ясували, що наступного тижня хтось знову попросив зображення аеродрому. Супутникова зйомка також передувала ударам у таких локаціях:

  • у Львові перед 26 березня 2022 року хтось доручив супутнику оглянути завод, який використовують для виробництва військової броні — згодом там відбулися "прильоти";
  • наприкінці січня цього року хтось доручив комерційній супутниковій компанії зробити свіжі знімки Києва — це відбулося безпосередньо перед тим, як місто зазнало ракетного обстрілу.

Росія купує супутникові знімки

Аналітики зазначили, що таких випадків сотні. В Україні кажуть, що стежать за польотами супутників. Але донедавна ніхто не думав, що супутники союзників стануть доступними на користь Росії.

"Приблизно шість місяців тому ми не могли уявити, що приватні компанії будуть продавати супутникові зображення в чутливих районах. Важко повірити, що ці збіги випадкові", — розповів український військовий виданню The Atlantic.

Він додав, що можливості супутників обмежені. Кожен, хто бачив кадри в соцмережах, на яких юрба піхотинців юрмиться в окопах, знає, що цю війну ведуть дві бідні країни. Але за допомогою хитрощів навіть бідні країни можуть спробувати орендувати послуги багатих — або послуги приватних компаній, які працюють у межах багатих.

Заступник міністра оборони України Катерина Черногоренко прокоментувала, що супутникові компанії США підтримали Україну. Але вона додала: українські експерти підозрюють, що Росія "купує супутникові знімки через сторонні компанії", які ведуть бізнес із західними супутниковими компаніями, і що ці зображення "можуть використовувати у збройній агресії проти України".

Швидкі темпи виконання

Експерти визначили, що загалом замовити зображення в цих компаній простіше, ніж можна собі подумати. Якщо несвіжі та розмиті зображення є безплатними на картах Google, то свіжі та чіткі зображення відповідних цілей коштують трохи дорожче.

Зокрема, сайт під назвою spymesat.com відстежує супутники різних компаній і надасть оцінку вартості абсолютно нового зображення, зробленого наступного разу, коли одна з них проходитиме над вибраним вами місцем. У бізнесі замовлення супутнику зробити знімок називається "завданням". Компанії пропонують неймовірно швидкі терміни виконання за низьку вартість у тисячі доларів. Швидше виконання та вища роздільна здатність підвищують вартість.

Автор матеріалу збільшив масштаб квартири, де жив в Одесі на початку війни, після чого на сайті йому сказали, що американська компанія дозволить поставити завдання на її супутник за 1 200 доларів, коли він пройде всього за декілька годин.

"Ще дешевше можна замовити архівні знімки з України — деякі з них зовсім нещодавні та важливих у військовому плані районів", — зазначили автори матеріалу.

Запоріжжя розташоване приблизно в годині їзди від лінії фронту. Працівник The Atlantic попросив супутникову фотографію цього міста від торгового посередника, який працює з Planet, комерційною супутниковою компанією в Сан-Франциско. Він дав посереднику номер кредитної картки й ім’я, а через декілька хвилин отримав зображення високої роздільної здатності.

Maxar і Planet: злих намірів немає, але…

У матеріалі наголосили, що дві з найбільших комерційних компаній зі супутникових зображень у США — це Maxar і Planet. Обидві створили зображення українських об’єктів, які пізніше вразили російські ракети. Обидві акцентували, що вони ретельно перевіряють своїх клієнтів і дотримуються американського законодавства, яке забороняє операції з Росією з початку війни.

Maxar відмовився коментувати конкретні випадки, але заявив, що "припинив усі операції з російськими організаціями, включаючи торгових посередників, на початку березня 2022 року".

У Planet відповіли, що надають зображення "відповідальним суб’єктам, таким як уряди, гуманітарні організації та засоби масової інформації". Представник Planet сказав, що після перегляду понад десятка випадків, після яких відбувалися удари, компанія «не знайшла доказів неправильного використання або зловживання». Прес-секретар відмовився від подальших коментарів або пояснень.

Жодна компанія не захотіла сказати, чи виявляла вона коли-небудь випадки, коли підозрювала, що Росія використовувала її супутники, а також не захотіла описати, як вона гарантувала, що її клієнти насправді не були російськими підставними компаніями.

У будь-якому конкретному випадку неможливо когось звинуватити у злих намірах. Особливо це стосується тих ситуацій, коли зображення охоплює велику територію.

Контролювати майже неможливо

Бажання американських компаній уникати прямого чи опосередкованого бізнесу з Росією не викликає серйозних сумнівів. Колишній американський чиновник, який працював над регулюванням комерційних супутників, розповів автору статті, що на початку війни компанії регулярно зверталися до уряду з проханням допомогти визначити, чи можуть їхні клієнти працювати на росіян.

"Це був заплутаний час. А потім компанії стали краще перевіряти своїх клієнтів. Вони запровадили жорсткіші процедури. Небо над Україною переповнене супутниками фотозйомки. Однак не все вдається зробити. Мене зовсім не здивує, що деякі з цих зображень збігаються в просторі та часі з російською військовою діяльністю", — пояснив він.

В Україні ж авторам матеріалу розповіли, що "хотіли би бачити ці зображення модерованими", аби українські військові мали можливість побачити, які зображення є. До того ж варто також перевіряти те, які компанії купують ці зображення та чи не передають їх до Москви. Однак експерти в цій галузі скептично ставляться до заяв компаній про те, що вони можуть контролювати остаточне призначення своїх зображень.

Повноваження регулювати супутники має Управління комерційного дистанційного зондування (CRSRA) Міністерства торгівлі США, яке визначає умови, згідно з якими будь-яка американська компанія з передовими супутниками може "обмежити збір та / або розповсюдження інформації в періоди збільшення занепокоєння національною безпекою й інтересами зовнішньої політики". Якраз ця організація видавала ліцензії Planet і Maxar, але їх умови не є публічною інформацією.

Компанії, які виробляють зображення, іноді діють так, ніби вони нейтральні, так само як Amazon продає книги, не запитуючи клієнтів, чому вони хочуть їх прочитати. Відповідно до цієї теорії, компанії повинні зберегти свою довіру, залишаючись незалежними, а не пропонувати Україні чи будь-кому іншому право вето на свої зображення.

Нагадаємо, ще минулого року США опублікували звіт розвідки, у якому йдеться про те, що Москва використовує шпигунів, соціальні мережі та російські державні ЗМІ, щоби підірвати суспільну довіру до чесних демократичних виборів у всьому світі. Посадовці надіслали цей документ у понад 100 країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.03.2024 17:02