Фото: "Укрінформ"

Американські розвідники розповіли, як Росія намагається вплинути на вибори у світі

Сполучені Штати Америки опублікували звіт розвідки, у якому говориться про те, що Москва використовує шпигунів, соціальні мережі та російські державні ЗМІ, щоб підірвати суспільну довіру до чесних демократичних виборів у всьому світі. Посадовці надіслали цей документ у понад 100 країн.

Про це повідомляє Reuters.

Згідно з оцінками американської розвідки, Москва використовує шпигунів, соціальні мережі та російські державні ЗМІ для підриву віри населення в чесність демократичних виборів у всьому світі.

"Наша інформація свідчить про те, що високопоставлені російські урядовці, включно з Кремлем, бачать користь у таких операціях впливу і вважають їх ефективними", — йдеться у звіті.

На умовах анонімності високопоставлений чиновник Держдепу під час брифінгу для журналістів заявив, що Москву заохочує продовжувати її успіх у поширенні дезінформації про вибори в США 2020 року і пандемію COVID-19. За його словами, оцінку було надіслано телеграмою Держдепартаменту більш ніж 100 посольствам США в Північній і Південній Америці, Європі, Азії та Африці для поширення серед урядів, що їх приймають.

"Узгоджені російські операції в період між 2020 і 2022 роками мали на меті підірвати довіру громадськості до щонайменше 11 виборів у дев'яти демократичних країнах, включно зі США", — йдеться у документі.

Також зазначається, що 17 інших держав стали мішенню для "менш виражених" атак. Для впливу на вибори Росія використовує як явні, так і секретні механізми, у тому числі мережі впливу та довірених осіб, яких курують російські шпигунські служби.

Так, ФСБ таємно працювала над залякуванням працівників виборчих комісій та організацією протестів у день виборів та саботажем на виборах 2020 року у неназваній європейській країні. Росія також використовувала соцмережі та проксі-сайти, щоб посіяти сумніви щодо чесності виборів.

Американська розвідка рекомендує урядам демократичних країн протидіяти втручанню Росії у вибори запровадженням санкцій, інформаційною взаємодією один з одним, висилкою російських шпигунів та заборонами на в'їзд.

Нагадаємо, 15 жовтня у Польщі пройшли парламентські вибори на яких було встановлено рекорд явки. Місцеві експерти назвали це "історичною цифрою". Явка склала 72,9%. На минулих парламентських виборах — 2019 року — вона була 61,74%. Рекорд же зафіксували 1995 року в другому турі президентських виборів. Тоді явка складала 68,23%. До цього найвищу явку фіксували 1989 року — на виборах проголосувало 62,7% виборців.

Додамо, 17 жовтня у Польщі завершили підрахунок усіх голосів на парламентських виборах. За їх підсумками перше місце зайняла керівна партія "Право та справедливість". Однак більшості в неї не буде.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 21.10.2023 09:32