Фото ілюстративне. Джерело: polsatnews

На парламентських виборах у Польщі зафіксували рекордну явку

За результатами екзитполів, у Польщі встановили рекорд явки на парламентських виборах. Проголосувало понад 70% виборців. Місцеві експерти назвали це "історичною цифрою".

Про це повідомив Polsatnews. Популярна польська телекомпанія теж провела екзитпол. Він визначив, що явка на парламентських виборах склала приблизно 72,9%.

"Все свідчить про те, що це найбільша явка в історії Третьої Польської Республіки", — заявив голова Національної виборчої комісії Сильвестр Марциняк.

На минулих парламентських виборах — 2019 року — явка була 61,74%. Рекорд же зафіксували 1995 року у другому турі президентських виборів. Тоді явка складала 68,23%. До цього найвищу явку фіксували 1989 року — на виборах проголосувало 62,7% виборців.

У цих виборах, у неділю, 15 жовтня, проголосувати могли 29 091 533 виборці. Вибори відбулися у 31 000 497 виборчих дільницях.

За даними екзитполів, на парламентських виборах у Польщі попередньо перемагає керівна партія "Право та справедливість" Ярослава Качинського. Щоправда, три опозиційні партії ("Громадянська коаліція" + "Третій шлях" + Ліві) у випадку об'єднання можуть сформувати більшість.

Результати парламентських виборів у Польщі за даними екзитполів

  • "Право та справедливість" — 36,8%;
  • "Громадянська коаліція" — 31,6%;
  • "Третій шлях" — 13%;
  • Ліві — 8,6%;
  • "Конфедерація" — 6,2.

За попередніми підрахунками, партія "Право та справедливість" може отримати 200 місць у парламенті Польщі, "Громадянська коаліція" на чолі з колишнім прем’єр-міністром Дональдом Туском — 163 місця, "Третій шлях" — 55 місць, ліві — 30 місць, а "Конфедерація" — 12 місць.

Вибори в Польщі: що вигідніше Україні

Раніше TrueUA у матеріалі "Вибори в Польщі. Що вигідніше для України" повідомляв, що відверто антиукраїнську позицію займає тільки одна із п’яти партій, які, згідно із соціологічними даними, проходять до Сейму. Це ультраправа "Конфедерація". Навіть маючи міноритарний "пакет акцій", конфедерати зможуть вимагати від старших партнерів тих чи інших кроків, які зашкодять Україні. Це ми вже бачимо з ультраправим, трампівським крилом Республіканської партії Сполучених Штатів Америки.

Три інші партії, навіть "Нова Лівиця", мають проукраїнський погляд на війну в Україні. Тут важливо зауважити, що лівий край польського політичного спектра дещо відрізняється від німецького чи тим паче французького. Так, найкращими відносинами польської та української влад, без розгону ксенофобських настроїв, без фільмів на кшталт "Волині", а із формулою "прошу вибачення і вибачаю" — були саме під час президентства лівого Олександра Кваснєвського. До речі, Союз демократичних лівих сил, членом якого був Кваснєвський, якраз і входить до "Нової Лівиці". А другою частиною цього блоку є лівоцентристська, проєвропейська "Весна". Тож це не Die Linke, яких не взяли у німецьку коаліцію навіть нібито близькі соціал-демократи.

Отже, нинішня ситуація в Польщі складається таким чином, що Україні вигіднішою є перемога опозиції й формування коаліції із "Громадянської коаліції", "Третього шляху" і "Нової Лівиці".

Нагадаємо, що пізно ввечері 15 жовтня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про готовність сформувати новий уряд країни за підсумками парламентських виборів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.10.2023 09:19