Фото: Onet

У Варшаві пролунали сигнали про замінування на виборчих дільницях (відео)

У неділю, 15 жовтня, у Варшаві на двох виборчих дільницях заявили про загрозу вибуху. На місці інциденту працювали сапери.

Про це повідомляє польське видання Onet.

Зазначається, що на двох варшавських виборчих дільницях 425 і 426 пролунав сигнал про замінування. На місце прибули сапери, а поліція оточила будівлю, де знаходяться комісії. За даними видання, хтось залишив рюкзак перед будівлею, де працювала комісія.

"Сигнал про ситуацію дійшов до нас, але ми не знаємо подробиць", — сказав голова виборчої комісії Сильвестр Марціняк.

Зазначимо, у Польщі 15 жовтня відбулися парламентські вибори — за їхніми результатами оберуть 460 членів Сейму (нижня палата) та 100 сенаторів (верхня палата). 

Вибори в Польщі: що вигідніше Україні

Раніше TrueUA у матеріалі "Вибори в Польщі. Що вигідніше для України" повідомляв, що відверто антиукраїнську позицію займає тільки одна із п’яти партій, які, згідно із соціологічними даними, проходять до Сейму. Це ультраправа "Конфедерація". Навіть маючи міноритарний "пакет акцій", конфедерати зможуть вимагати від старших партнерів тих чи інших кроків, які зашкодять Україні. Це ми вже бачимо з ультраправим, трампівським крилом Республіканської партії Сполучених Штатів Америки.

Три інші партії, навіть "Нова Лівиця", мають проукраїнський погляд на війну в Україні. Тут важливо зауважити, що лівий край польського політичного спектра дещо відрізняється від німецького чи тим паче французького. Так, найкращими відносинами польської та української влад, без розгону ксенофобських настроїв, без фільмів на кшталт "Волині", а із формулою "прошу вибачення і вибачаю" — були саме під час президентства лівого Олександра Кваснєвського. До речі, Союз демократичних лівих сил, членом якого був Кваснєвський, якраз і входить до "Нової Лівиці". А другою частиною цього блоку є лівоцентристська, проєвропейська "Весна". Тож це не Die Linke, яких не взяли у німецьку коаліцію навіть нібито близькі соціал-демократи.

Отже, нинішня ситуація в Польщі складається таким чином, що Україні вигіднішою є перемога опозиції й формування коаліції із "Громадянської коаліції", "Третього шляху" і "Нової Лівиці". 

Нагадаємо, раніше в Офісі президента запевняли, що відносини між Польщею та Україною є позитивними та прагматичними. Радник голови ОП Михайло Подоляк вважає, що Варшава прагне захистити свої економічні інтереси, тоді як Київ шукає способи зберегти економічний потенціал, особливо в умовах атак на порти, які регулярно здійснюють окупанти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.10.2023 22:53