Росія у Маріуполі застосувала хімічну зброю: США і Британія відреагували

12 КВІТНЯ 2022 08:20

Ввечері 11 квітня у Маріуполі Донецької області окупанти використовували проти військових і цивільних невідому отруйну речовину. Її було скинуто з безпілотника. У постраждалих спостерігалася дихальна недостатність і вестибуло-атактичний синдром (провокує збій у роботі судинної системи).

У США і Великій Британії відреагували на це. Міністр закордонних справ Британії Ліз Трас заявила у Twitter, що вже перевіряє цю інформацію разом з партнерами, інформує TrueUA.

"Будь-яке застосування такої зброї буде безжальною ескалацією цього конфлікту, і ми будемо вимагати від Путіна і його режиму відповіді", написала вона.

У коментарі CNN прес-секретар Пентагону Джон Кірбі повідомив, що вони стурбовані потенційним використанням Росією засобів "боротьби з заворушеннями" в Україні.

"Пентагон не може підтвердити повідомлення про те, що російські війська застосували щось, що може бути хімічною зброєю в Маріуполі, але офіційні особи як і раніше стурбовані потенційним застосуванням Росією засобів придушення заворушень", сказав він.

За словами Кірбі, Пентагон знає про ці повідомлення і буде уважно стежити за ситуацією.

"Ці повідомлення, якщо вони правдиві, викликають глибоку стурбованість і відображають наші побоювання з приводу того, що Росія може використовувати в Україні різні засоби придушення заворушень, у тому числі сльозогінний газ, змішаний з отруйними речовинами", – зазначив він.

Нагадаємо, напередодні глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив, що додаткові санкції ЄС щодо Росії є одним з варіантів. Найближчим часом міністри обговорять подальші кроки щодо посилення заходів.

Також стало відомо, коли ЄС представить шостий пакет санкцій проти Росії.

Світ, 12.04.2022 08:20