Фото: соцмережі

Руйнування Каховської ГЕС: яка ситуація із водою у Кривому Розі

У зв'язку з руйнуванням Каховської ГЕС у Кривому Розі Дніпропетровської області ситуація із водопостачанням є дуже складною, але контрольованою. У місті провели екстрену нараду та ввели низку обмежень для містян.

Про це повідомив голова Рада оборони міста Олександр Вілкул

У Кривому Розі на 30% міста вода подається від Карачунів, тому ризиків немає для Центрально-Міського, частково Металургійного, Довгинцівського та Саксаганського районів. На 70% міста (решта районів) вода подається від Каховського водосховища через водосховище "Південне".

"Ми розуміли ризики відсутності каховської води ще рік тому і вже реалізували великий перелік технічних заходів щодо забезпечення життя міста в цих умовах, що зараз нам дає деяку фору за часом", — пояснив Вілкул. 

За його словами, влада вже провела екстрену нараду, оцінила ситуацію та ввела план, що включає технічні та організаційні заходи. Серед технічних засобів — прокладання труб, створення нових водозаборів, нових насосних станцій тощо.

Вілкул наголосив, що вода в Кривому Розі буде. Основне завдання зараз — на 30% знизити споживання у тих районах, які отримують воду від Каховки.

Які дії передбачені у Кривому Розі через підрив Каховської ГЕС:

1. Максимально зменшити споживання води промисловістю.
2. Для населення тиск води буде знижуватися з 22:00 вечора до 05:00 ранку. Вода діставатиме лише до перших поверхів будинків.
3. Повністю заборонено полив зі шлангів.
4. У селах по дузі від Інгульця через низ до Софіївки подача води буде лише з 08:00 ранку до 12:00 дня.

"Якщо цих заходів буде недостатньо, вводитимуться додаткові обмеження, але ми зробимо все, щоб вода у нашому місті була. Криворіжці, припиніть паніку. Забір води в останні п'ять годин збільшився у два рази — всі набирають ванни та інші ємності. Не витримує автоматика насосів, постійно вибиває. Через це частина насосів не працює", — звернувся до містян Вілкул.

Підрив Каховської ГЕС: що відомо

Каховська гідроелектростанція була підірвана російськими окупантами у ніч на 6 червня. Спершу факт руйнування підтвердили представники оперативного командування "Південь", а пізніше — Херсонська обласна військова адміністрація.

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, в області розпочалася евакуація з небезпечних районів. Він закликав мешканців зібрати речі першої потреби та чекати автобуси для евакуації. Прокудін також зауважив, що критичного рівня вода досягне через п'ять годинВодночас за словами голови Нікопольської районної військової адміністрації Євгена Євтушенка, вода у Каховському водосховищі стрімко падає — близько 15 сантиметрів за годину.

Президент Володимир Зеленський скликав екстрене засідання Ради національної безпеки й оборони через підрив ГЕС. Також гарант закликав громадян поширювати лише офіційну та перевірену інформацію і додав, що такими діями рашисти лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що під загрозою затоплення перебувають до 80 населених пунктів. Триває евакуація населення. Шмигаль також зазначив, що оцінюються наслідки для довкілля та загрозу для Запорізької атомної електростанції, однак через відсутність доступу до неї така оцінка ускладнена.

Нагадаємо, у жовтні минулого року президент Володимир Зеленський повідомляв, що російські терористи замінували греблі та агрегати Каховської ГЕС. За його словами, після підриву можуть постраждати сотні тисяч людей, може бути зруйновано постачання води значною частиною півдня України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.06.2023 10:28